Előfizetői tartalom

Még nagyon távol lehet a bérmegállapodás

Nagy Károly
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége támogatna egy kétlépcsős minimálbéremelést, miután jelenleg kifejezetten bizonytalan a gazdasági helyzet, azonban a másik nagy munkáltatói szervezet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége inkább éves megállapodásban gondolkodna. Ugyanakkor hajlandók lennének arra, hogy egy éven belül kétszer tárgyaljanak a bérekről, ha drámai gazdasági változás állna be a megegyezéshez képest.

Októberben már 21% felett volt az infláció, az előrejelzések pedig nem azt vetíti előre, hogy már láttuk volna a magyar gazdaságban a fogyasztói árindex csúcsát. A cégek teherviselőképessége is véges a többszöröződő energiaárak miatt, emiatt felvetődött az elmúlt hónapokban, hogy az eddigi gyakorlattal szemben nem egyszeri, hanem a terhek szempontjából elosztott, januári és júliusi béremelésben állapodjanak meg egymással a munkáltatók és a munkavállalók. Először Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt arról nyilvánosan, hogy jövőre ne egyszer, hanem kétszer emelkedjenek a bérek.

A Portfolio megkeresésére Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke úgy reagált, hogy ő már 3 hónappal korábban előállt egy hasonló javaslattal, mert már akkor érzékelhető volt, hogy egy rendkívül bonyolult gazdasági helyzet kezd kialakulni. "Nagyon nagy a bizonytalanság. Nem tudjuk, hogy mi történik a világban jövőre" - mondta Rolek Ferenc. Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke megkeresésünkre viszont úgy nyilatkozott, hogy ők a maguk részéről nem szeretnének ilyen megállapodást kötni. 

Megkérdeztük az MGYOSZ mellett a másik nagy munkáltatói szervezetet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét is a kétlépcsős emelés kapcsán. Perlusz László, a VOSZ főtitkára azt mondta, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában, ahol a bértárgyalások folynak, már szintén felmerült a kétszeri emelés témája.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái