Portfolio signature

Megvan a teljes dokumentum: "rendes útra" terelik a rendkívüli 2023-as költségvetést

Csiki Gergely
A kormány korábbi ígéretének megfelelően a Pénzügyminisztérium csütörtök délután beterjesztette a parlamentnek a 2023-as költségvetés módosított verzióját. Ez azért érdekes, mivel tavaly az év utolsó napjaiban már elméletileg (másodszor is) kőbe véste az idei fő büdzsészámokat a kabinet. A most nyilvánosságra került törvényi változat első gyors vizsgálata viszont azt mutatja: megint változott a költségvetés. Kérdés, hogy a mostani országgyűlési körben mire lesz lehetőségük a képviselőknek, bizottságoknak, viszont kedvező fejleményként érdemes értékelni, hogy a kormány viszonylag gyorsan reagált a költségvetés átláthatóságával kapcsolatos aggodalmakra és kritikákra.

A december 29-i közlönyben a kormány már kihirdette és elvileg kőbe véste a 2023-as költségvetés módosítását, rendeleti úton, amire még soha nem volt példa (ezzel gyakorlatilag teljesen kiiktatta a törvényhozás szerepét az egyik legfontosabb törvényjavaslat esetében). Arról a verzióról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Ugyanakkor a tavalyi év utolsó napjaira az is világossá vált, hogy a kormány egy furcsa fordulattal mégis a parlament elé viszi a 2023-as büdzsétervezetet. Ez valósult most csütörtök délután meg, amikor is a minisztérium bejelentette: "az Országgyűlés előtt a rezsivédelem költségvetése".

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért 2023 januártól!

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja az év végi akciónk keretében 19990 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések