Előfizetői tartalom

Megvan a teljes dokumentum: "rendes útra" terelik a rendkívüli 2023-as költségvetést

A kormány korábbi ígéretének megfelelően a Pénzügyminisztérium csütörtök délután beterjesztette a parlamentnek a 2023-as költségvetés módosított verzióját. Ez azért érdekes, mivel tavaly az év utolsó napjaiban már elméletileg (másodszor is) kőbe véste az idei fő büdzsészámokat a kabinet. A most nyilvánosságra került törvényi változat első gyors vizsgálata viszont azt mutatja: megint változott a költségvetés. Kérdés, hogy a mostani országgyűlési körben mire lesz lehetőségük a képviselőknek, bizottságoknak, viszont kedvező fejleményként érdemes értékelni, hogy a kormány viszonylag gyorsan reagált a költségvetés átláthatóságával kapcsolatos aggodalmakra és kritikákra.

A december 29-i közlönyben a kormány már kihirdette és elvileg kőbe véste a 2023-as költségvetés módosítását, rendeleti úton, amire még soha nem volt példa (ezzel gyakorlatilag teljesen kiiktatta a törvényhozás szerepét az egyik legfontosabb törvényjavaslat esetében). Arról a verzióról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Ugyanakkor a tavalyi év utolsó napjaira az is világossá vált, hogy a kormány egy furcsa fordulattal mégis a parlament elé viszi a 2023-as büdzsétervezetet. Ez valósult most csütörtök délután meg, amikor is a minisztérium bejelentette: "az Országgyűlés előtt a rezsivédelem költségvetése".

Vagyis a 2022 nyarán elfogadott első 2023-as költségvetési verzió után a kormány megalkotta rendeleti úton tavaly év végén az idei költségvetés második verzióját, és szinte napra pontosan három hét után elkészítette és nyilvánosságra hozta a 2023-as büdzsé harmadik verzióját. És az első benyomások azt mutatják: ez a harmadik verzió is eltér a többitől.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés