Előfizetői tartalom

Az infláció elleni harc eddig sem ígérkezett könnyűnek Európában, de a bankcsődök miatt csak rosszabb lett a helyzet

Az Európai Központi Bank eddigi leghatározottabb kamatemelési ciklusa közepén van, amelynek egy következő állomása a most csütörtöki ülés. Legalábbis az lett volna, az amerikai bankcsődök ugyanis alapvetően megkérdőjelezték a kamatkilátásokat mind Európában, mind az USA-ban. Az EKB-nak eddig sem volt nehéz dolga, az eddigi leghatározottabb kamatemelés sem éreztette még ugyanis hatását a makacs inflációval szemben. A pénzügyi rendszer kockázatai óhatatlanul megjelenítik a jegybank rémálom-szcenárióját, amelyben választania kell az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás között. Szerencsére ez ma csak egy lehetőség, nem is a legvalószínűbb - de az biztos, hogy a további kamatemelések terén már egy újabb fontos szempontra kell figyelemmel lennie a jegybanknak.

A bankcsőd átírja a várakozásokat

Egészen hétfőig úgy tűnt, hogy nem sok izgalmat tartogat az Európai Központi Bank márciusi kamatdöntő ülése, a jegybank ugyanis már a februári kamatdöntő üléséről szóló közleménybe beleírta, hogy márciusban is 50 bázisponttal szándékoznak emelni. Akkor még egyértelműnek tűnt a kép: az inflációs kockázatok továbbra is jelentősek, a gazdaság ellenállóbbnak bizonyult a vártnál, miközben a reálkamat még mindig határozottan negatív.

Csakhogy a héten bejött egy új szempont is a képbe: a pénzügyi stabilitás.

Az amerikai Silicon Valey Bank és Signature bankok csődje megrengette a pénzügyi piacokat: a részvénypiacok estek hétfőn, a dollár gyengült, az amerikai és európai kötvénypiacok jelentős mértékben zuhantak. Ugyan az SVB és a Signature csődjét nem közvetlenül a kamatemelés váltotta ki, de az egyes pénzügyi szereplők helyzetét jelentősen rontotta a Fed gyors kamatemelése, így a befektetők részéről azonnal felmerült a lehetősége, hogy a Fed leáll a kamatemelésekkel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés