Előfizetői tartalom

Nemzetközi címlapra került Magyarország az árstop miatt

Habár az általános inflációs nyomás enyhülésére már vannak jelek, az élelmiszerárak letörése még mindig fejtörést okoz az európai kormányoknak. Tömegek kerülnek ugyanis megélhetési válságba, amit a politikusok nem engedhetnek meg maguknak, ezért előszeretettel nyúlnak szokatlan eszközökhöz.

A Financial Times írt vasárnap egy átfogó cikket arról, hogy a különböző európai országok milyen eszközökkel küzdenek az infláció ellen. Az energiaárak mérséklődtek, melynek nyomán az általános árnyomás is csökkent, az élelmiszerárak azonban még mindig szárnyalnak, ez pedig arra ösztönzi a politikusokat, hogy egyre szokatlanabb piaci beavatkozásokkal éljenek. A cél mindenhol ugyanaz: a lakosság haragjának enyhítése.

Áprilisban 16,6% volt az élelmiszerinfláció mértéke éves alapon az Eurostat adatai szerint az EU-ban, ami jelentősen meghaladja a 8,1%-os fő inflációs mutatót. A legnagyobb drágulás az alapvető élelmiszereknél történt, így például a tojás ára 22,7 százalékkal, a teljes tej 25 százalékkal, a cukor ára pedig 54,9 százalékkal emelkedett.

Lars Jonung svéd közgazdász, és a vitatott árstopok szakértője arra emlékeztetett a brit üzleti napilapnak nyilatkozva, hogy a nyugati világban az 1970-es évek óta nem volt általános árszabályozás. Mostanra viszont egyre több európai ország él szokatlan eszközzel. Az FT cikke azt is felidézi, hogy például Magyarország és Horvátország meglépte az alapvető fontosságú termékek árának korlátozását annak érdekében, hogy megvédjék a leginkább kiszolgáltatott réteget, akik jövedelmük nagyobb részét költik élelmiszerekre. Nem véletlen, hogy a Financial Times címlapján is ez a megjelent cikk a magyar árstopot szemléltető képpel jelent meg.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés