Előfizetői tartalom

Lehet hatástalanítani a 2024-es költségvetés időzített bombáját?

A napokban több nyilatkozat is megjelent azzal kapcsolatban, hogy kezdi a kormány is komolyan venni a jegybank várható veszteségét. Menekülnének ugyanis abból a helyzetből, hogy a költségvetésnek kelljen megtérítenie a tőkevesztést, ami több százmilliárd forintos kiadást égetne be évekre a büdzsébe. A megoldást valószínűleg az jelentheti, ha a jegybanki veszteségtérítési szabályt tovább lazítaná a kormány, egy ilyen irány akár a jegybank keddi megszólalásából is kiolvasható.

Hatalmas időzített bombán ül a költségvetés

Az elmúlt hetekben többször írtunk arról, mekkora terhet jelenthet már a 2024-es költségvetés számára az MNB vesztesége. A jegybank tavaly több mint 400 milliárd forintos mínusszal zárta az évet, azonban még ezzel együtt is pozitív maradt a tőkéje, így egyelőre nincs szükség állami beavatkozásra. Azonban az idei veszteség akár az 1000-1500 milliárd forintot is elérheti, a tőkevesztés pedig 2000 milliárd forint körül lehet a forintárfolyam kiegyenlítési tartaléka miatt. Ez pedig a jelenlegi törvényi szabályozás szerint már azt jelentené, hogy csak az idei MNB-veszteség miatt

öt éven keresztül évente mintegy 400 milliárd forinttal kellene feltőkésíteni az MNB-t a költségvetésből.

És erre jönnének még a következő évek potenciális további veszteségei, vagyis évekig több százmilliárd forintos terhet venne a nyakába a költségvetés hosszú időre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés