Előfizetői tartalom

Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben, és az idő vészesen fogy a cselekvésre

Nagy bajban van az idei költségvetés, főleg a bevételi oldalon: időarányosan elmaradás látható az áfa-, a jövedéki adó és a járulékbevételek tekintetében - olvasható ki az első hét hónap részletes államháztartási adataiból. Bár vannak az egyensúlyi feszültséget enyhítő tényezők, de számításaink szerint szinte biztosra vehető a költségvetési elcsúszás, hacsak nem történik valamilyen váratlan fordulat.

A költségvetési és államadósság folyamatokról részletesen szó lesz a Portfolio október 17-i Budapest Economic Forum konferenciáján.

Méretes elcsúszás van az idei költségvetésben

Két héttel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy júliusban kisebb mínusszal zárt a költségvetés, ám ez összességében nem volt képes megváltoztatni a fő képet az idei büdzsé állapotáról. A Pénzügyminisztérium által most közzétett részletes államháztartási adatok pedig szintén ezt támasztják alá. Ha önmagában a júliusi hónapot nézzük, akkor a legnagyobb kockázatokban nem történt változás: a magas infláció ellenére fcsökkentek az áfabevételek (a tavalyi 723 milliárd forint helyett 710 milliárd forint jött be ezen a soron), február és május után idén ez már a harmadik alkalommal fordult elő, a jövedéki adóbevétel 24%-kal esett év/év alapon az idei hetedik hónapban, a rezsicsökkentés rendszerére 109 milliárd forintot fordított júliusban az állam, a kamatkiadások 15%-kal 156 milliárd forintra bővültek, közben az újonnan bevezetett különadók, illetve a régiek emelése nélkül hatalmas lyuk tátongott volna költségvetésben az előző hónapban.

A részletes adatok alapján tehát azt mondhatjuk, hogy az idei költségvetésről alkotott összképünk nem változott meg az elmúlt 1,5 hónapban: továbbra is úgy tűnik, hogy csak idő kérdése, mikor módosítja a kormány az idei költségvetés 3,9%-os hiánycélját.

Ha azt akarjuk megítélni, hogy az elmúlt néhány hónap beérkező adatai alapján változott-e a költségvetés idén várható állapota, akkor érdemes egy sematikus megközelítést alkalmazni. Megnéztük, hogy a legfontosabb tételek esetében hogyan teljesített a költségvetés a január-júliusi időszakban és ez hogyan viszonyul a tavalyi teljesüléshez. Az esetleges bevételi elmaradást, illetve kiadási oldali túlszaladást pedig arányosítottuk egész évre, amennyiben olyan tételről van szó, amely a makrogazdasági pályából determinált, és a kormány nehezen tud közbeavatkozni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés