Előfizetői tartalom

Újabb kihívás előtt a jegybank: hogyan tovább a kamatok összeolvadása után?

Szeptemberben - egy újabb 100 bázispontos kamatcsökkentő lépéssel - összeolvasztotta az alapkamatot és az irányadó rátát az MNB Monetáris Tanácsa, most pedig már a folytatásról kell dönteni. Az elmúlt egy hónapban a jegybank nem küldött erős és közvetlen iránymutatást a piacnak,, ezért van egy kis bizonytalanság az elemzők körében, de a nagy többség szerint folytatódik a kamatcsökkentés, csak az eddigi havi 100 bázispontnál kisebb lépéssel.

Megtörtént az összeolvadás, hogyan tovább?

Egy éve kellett az egekbe emelnie az irányadó kamatot az MNB-nek a forint védelme érdekében, majd idén májusban fokozatosan, havi 100 bázispontos lépésekkel kezdték csökkenteni a rátát. Így szeptemberre elértünk oda, hogy újra a 13 százalékos alapkamat lett az irányadó, vagyis ugyanott tartunk, ahol tavaly ilyenkor.

Ugyanakkor a legutolsó, egy hónappal ezelőtti kamatdöntésekor óvatos hangnemet ütött meg, illetve utalt arra, hogy folyamatos kommunikációval készíti majd fel a piacot a jövőbeli döntésekre, az elmúlt hetekben azonban nem küldött újabb üzenetet a piacra. 

Az MNB viszont korábban többször utalt viszonyítási pontként a visszatekintő reálkamatra. Szeptemberben pedig, amikor a reálkamat hét év után lett pozitív, jelezte, hogy ezt az állapotot fent kívánja tartani. A 12,2 százalékos inflációs adat és a 13 százalékos alapkamat közti különbség azt jelenti, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés