Előfizetői tartalom

Hatalmas fordulat: most akkor emelkednek még idén a bérek vagy mégsem?

Bár a kormánypárti frakciószövetség kommunikációs igazgatója végleges bérmegállapodásról posztolt Facebook-oldalán, és a kormány foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára is elfogadhatónak nevezte a decemberi, előrehozott fizetésemeléseket, a Portfolio információi szerint még nem "ütötték le" a felek az alkut. Ezt erősíti meg az is, hogy Hollik István később feltételes módúvá változtatta meg Facebook-posztját (a minimálbér kapcsán az "emelkedik" szót lecserélte arra, hogy "emelkedhet"). Azt, hogy még nincs végleges megegyezés, jelzi, hogy az egyik legnagyobb munkáltatói szervezet például nem szeretné a garantált bérminimum kétszámjegyű emelését, főleg nem akkor, ha a harmadik negyedévben nem ért véget a magyar gazdaság teljesítményének csökkenése. Ez az információ viszont csak hetek múlva derül ki.

Még idén 15 százalékkal emelkedik a minimálbér – posztolta közösségi oldalán Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója. Igaz, azt nem írta oda, hogy a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedne. Sőt, a posztja azt sem tartalmazza, hogy a béremelések már december 1-től életbe lépnének.

Később pedig az "emelkedik" szót arra cserélte a bejegyzésében, hogy "emelkedhet". Vagyis a hivatalos közlését feltételessé tette.

Mint ahogy a Portfolio korábban beszámolt róla, az év végi nettó 100 ezer forintos, adó- és járulékmentes bérkifizetési lehetőséget a kormány elutasította. Ezt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár egy napokban tett nyilatkozatában megerősítette. Úgy tűnik viszont, hogy kormányzati részről támogatnának egy előrehozott béremelést a minimálbérek és a garantált bérminimum esetében. Bár erre még sosem volt példa, úgy tűnik, hogy december 1-től a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedhet. Az viszont még nem dőlt el véglegesen, hogy milyen mértékben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés