FONTOS Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?
 
Előfizetői tartalom

Alacsony hiányt Magyarországon? Ugyan minek? (TOP 10 sztori - 9.)

Nem véletlenül provokatív a címben feltett kérdés. A 2023-as év költségvetési politikáját látva sokan gondolhatják úgy, hogy nincs is szükség Magyarországon alacsony államháztartási hiányra. Az idei deficittervet kétszer is megemelte a kormány, az egykor fontos célként hirdetett nullás költségvetés mára délibáb lett, mindezek ellenére az állam finanszírozásával nem volt gond, sőt, a piacok látszólag elviselték, hogy elsődlegesen nem fiskális politika szempontjai érvényesültek a kabinetben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért lenne mégis fontos az egyensúlyi állami gazdálkodás, de ami még fontosabb: az ahhoz tartó út hiteles és következetes képviselete. Vagyis tömören: a helyzet költségvetési fegyelemért kiált, ami most nincs.

Nullás költségvetés: ugyan már!

Minek írjunk a költségvetésről, amikor az már senkit sem érdekel, mert elveszítette jelentőségét? Ezt a kérdést is feltettem magamban, amikor előkerült, hogy az idei költségvetés ügyének márpedig a Portfolio által összeállított 10 legfontosabb 2023-as sztori közé kell kerülnie. Megint, 2022 után újra.

És az valóban igaz, hogy a költségvetés már rég nem az a dokumentum, ami néhány évvel ezelőtt volt, és aminek szerintem lennie kellene. Teljesen megszűnt ugyanis horgonyként és iránytűként funkcionálni, amely optimális esetben egyszerre mutatná meg, hogy a kormány merre kormányozza gazdaságpolitikai intézkedéseivel a magyar gazdaságot, valamint leszúr ebben bizonyos cölöpöket, amelyekből nem enged (a hiánycél bizony ilyen lenne - de erről majd később). A 2023-as költségvetésre ez egyáltalán nem volt jellemző.

a Vadregényes fiskális politika ezzel együtt is érdekes volt idén,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés