Előfizetői tartalom

Mi ez, ha nem brutális elvonás? 2200 milliárd forinttal több adót szedett be az állam tavaly

Két héttel az első közlés után hivatalosan is megerősítést nyert: a költségvetés tavalyi pénzforgalmi egyenlege 4593 milliárd forintos hiányt mutatott, ami az eredeti cél közel duplája. A Pénzügyminisztérium részletes adataiból az is kiolvasható - amellett, hogy a nominális adósság 50 ezer milliárd forint fölé került -, hogy a cégek és a lakosság által fizetett adók összege 2022-höz képest 2260 milliárd forinttal nőtt. Kíméletlen inflációs- és adóprés csapott le a magyarokra, ám a költségvetés stabilizálásához ez sem volt elegendő.

Hosszú utat járt be a 2023-as költségvetés, és a héten az utolsó előtti fázisához ért: a Pénzügyminisztérium a január eleji előzetes adatközlés után közzétette a részletes tavalyi államháztartási számokat (pénzforgalmi adatok). A következő fontos állomás áprilisban várható, amikor a KSH megküldi az Eurostatnak a tavalyi eredményszemléletű hiányadatot, és kiderül majd abból, hogy végül mekkora lett a GDP-arányos hiány, amit eredetileg 3,9%-ra vállalt a kormány, majd azt 5,2%-ra emelte tavaly ősszel, és végül 2023 legvégén már 5,9%-os deficitet jelzett előre.

Inflációval felpumpált bevételek

Egy évvel ezelőtt írtunk arról, amikor elnyerte teljesen új formáját a 2023-as büdzsé, hogy ez bizony a hatalmas spórolásról is szól. A részletes adatok azt mutatják, hogy ezek az előzetes várakozásaink beigazolódtak. Ha a költségvetés 36 515 milliárd forintos teljes bevételi oldaláról a vállalatok és magánszemélyek által megfizetett közvetlen és közvetett adók összegét tekintjük, akkor a következő főbb kép rajzolódik ki előttünk 2022 tényszámaihoz képest:

  • a gazdálkodó szervezetek befizetései 2895 milliárd forintról 25%-kal növekedtek 3632 milliárd forint fölé,
  • a fogyasztáshoz kapcsolt adók 8718 milliárd forintról 9054 milliárd forintra bővültek,
  • a lakosság befizetései pedig 3143 milliárd forintról 38%-kal 4333 milliárd forintra híztak.

A növekmény 2200 milliárd forint környékén van a fenti 3 sor esetében. Ez tehát azt mutatja, hogy bizony nagy árat fizettek a magyarok tavaly a korábbi évek kiköltekezéséért.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés