Előfizetői tartalom

Így enyhítené a szakemberhiányt a kormány az akkumulátor-gyárakban

A magyar helyreállítási tervben önálló fejlesztési fókuszterületként jelenik meg a zöld készségek fejlesztése, melynek érdekében a kormány jelentős új képzési programokat indítana európai uniós támogatással. A tervek szerint az új tananyagok és képzési programok kialakítása során kiemelten fontosak egyebek mellett a nap- és szélenergia technológiák és telepítésük, az akkumulátorgyártási technológiák és a kapcsolódó vegyipari ismeretek, valamint az elektromosjármű-technológia területei.

Az uniós helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) Magyarországra jutó forrásrészének tervezett felhasználását vázoló REPowerEU fejezettel kiegészített végleges helyreállítási terv fő fejlesztési fókuszát a zöld átmenet képezi. Az Európai Bizottság által novemberben jóváhagyott, az Európai Tanács által decemberben elfogadott - a magyar kormány által módosított -, REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási terv (HET) nagy része ezzel kapcsolatos: a terv 10,4 milliárd euró uniós forrás felhasználási céljait rögzíti, a teljes forráskeretnek pedig 67%-a a zöld átmenetet segíti.

A tervben az ország tiszta energiagazdaságra való átállását elősegíteni hivatott számos összefüggő reform és beruházás található, melyek egy része a kormány előfinanszírozásában elkezdődött, de új elemeket is tartalmaz. A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) stratégiai céljainak elérésében is fontos szerepet betöltő intézkedéscsomag elemei néhány fő témakörbe csoportosíthatóak, melyeket külön cikkekben mutatunk be (elektromos hálózat korszerűsítése, megújuló energiák fokozott használata, energiahatékonyság növelése, ipar dekarbonizálása, szállítás-közlekedés zöldítése, zöld készségek fejlesztése).

A zöld készségek fejlesztési fókuszterület kevésbé hangsúlyos a HET-ben, így az ezt elősegítő alább ismertetett intézkedések sem olyan számosak, mint a többi fókuszterület esetében, de az érintettek széles körére, illetve a zöld átállás szempontjából várható jelentős hatásokra tekintettel ezeket is érdemes áttekinteni. Ezek elsődleges célja az, hogy biztosítsák a zöld átálláshoz (például az energiahatékonysági, megújuló energiát hasznosító és elektromobilitási beruházásokhoz) nélkülözhetetlenül szükséges, jelenleg nem elégséges mennyiségben rendelkezésre álló szakemberállomány képzését mind a szakképzésben, mind a felsőoktatásban, valamint hogy támogassák a lakosság energia- és környezettudatossági ismereteinek bővítését és ezzel kapcsolatos attitűdjeinek pozitív irányú megváltozását.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés