A Perzsa-öbölt és a Földközi-tengert összekötő kereskedelmi útvonal épülhet a Közel-Keleten
Gazdaság

A Perzsa-öbölt és a Földközi-tengert összekötő kereskedelmi útvonal épülhet a Közel-Keleten

MTI
|
Portfolio
Kereskedelmi kapcsolataik szorosabbra fűzése érdekében közös gazdasági folyosó létrehozásról szóló szándéknyilatkozatot írt alá Irak, Törökország, Katar és az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be kedden Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök hivatala.

A Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői bagdadi látogatása során létrejött megállapodás egy új, az érintett országokat összekötő vasút- és úthálózat kialakítását célozza, a beruházás becsült értéke 20 milliárd dollár – tudatták.

A tervek szerint 2038-re kiépülő kereskedelmi útvonal a dél-iraki Bászra új kikötőjét köti majd össze Törökország tengeri kijáratú kereskedelmi központjaival, egyebek között a Földközi-tenger partján fekvő Mersinnel és Isztambullal.

Bászrában jelenleg a Közel-Kelet egyik legnagyobb kikötője épül Grand Fau néven, a világ leghosszabb, több mint 14 kilométer hosszú hullámtörőjével. Irak azt reméli, hogy elkészültével a kikötő az Ázsiát Európával összekötő kereskedelmi útvonalak csomópontja lesz a térségben.

A kereskedelmi beruházásokat magába foglaló szándéknyilatkozat mellett Erdogan és asz-Szudáni hétfőn országaik közötti stratégiai keretmegállapodást is aláírt Bagdadban, amely a biztonsági, az energetikai és a gazdasági együttműködést szabályozza Irak és Törökország között.

Erdogan iraki látogatása során kijelentette: úgy gondolja, hogy Irak tisztában van a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megsemmisítésének szükségességével, és megvan benne az akarat, hogy ezt megtegye – írja a Reuters.

Az 1984-ben alapított PKK Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint is terrorszervezet. Kurdok Törökországban, Szíriában, Irakban és Iránban is élnek, Erdogan ezért már régóta nemzetközi harcot is folytat az önálló kurd államért harcoló szervezettel szemben.

Törökország és Irak közös katonai műveleti központ létrehozásában is megállapodott.

Címlapkép: A török elnöki sajtószolgálat felvételén Recep Tayyip Erdogan török elnököt fogadja Necsirvan Barzani, Irak Kurdisztán régiójának elnöke az autonóm régió fővárosában, az észak-iraki Erbílben 2024. április 22-én. A török elnök több mint egy évtized után látogatott el ismét Irakba. MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat/Murat Cetin Muhurdar

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bilincs stock