Ráhúzhatják a vizes lepedőt Franciaországra a hitelminősítők

Portfolio
A francia kötvénypiacok próbatétel elé néznek, mivel három hitelminősítő is ítéletet mond Franciaországról. A Moody's Ratings és a Fitch Ratings pénteken vizsgálja felül Franciaország hitelminősítését, és a piac a kilátások esetleges negatívra való leminősítésére számít. Az S&P Global Ratings a jövő hónapban mond ítéletet, ami tényleges leminősítést eredményezhet – Bloomberg.

A francia költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak azóta nőnek, hogy a kormány a következő évekre nagyobb hiányt prognosztizált, annak ellenére, hogy rendkívüli kiadáscsökkentést jelentett be. A gazdaság továbbra is gyenge, az adóbevételek pedig elmaradnak, ami megnehezíti, hogy Franciaország olyan gyorsan teljesítse a kitűzött célokat, ahogyan azt ígérte.

A francia adósságállomány, amelyet egykor az euróövezet egyik legbiztonságosabbjának tartottak, a költségvetési helyzet romlásával fokozatosan leépül. A 10 éves kötvények többlethozama a német értékpapírokhoz képest megduplázódott a Covid előtti szintekhez képest, és figyelemre méltó az adósság alulteljesítése a spanyol, olasz és portugál értékpapírokkal szemben. A Spanyolország által a hitelfelvételért fizetett többletköltség Franciaországhoz képest az elmúlt hat hónapban csaknem felére csökkent.

Sok befektető a francia kötvényeknél a helyzet fennmaradását várja, míg Adam Kurpiel, a Societe Generale szakértője arra számít, hogy a francia kötvények továbbra is alulteljesítenek, ami a német adóssággal szembeni hozamprémiumot a jelenlegi 50 bázispont körüli értékről 60 bázispont felé viszi.

A hitelminősítők már hónapok óta jelzik a Franciaország hitelminősítését érintő kockázatokat, a Fitch egy évvel ezelőtt leminősítette az országot, októberben pedig újabb óvatos megjegyzést adott ki. A Moody's, amely több mint négy éve stabil kilátást tart Franciaországra, 2022 végén azt mondta, hogy a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettség gyengülése növelni fogja a lefelé irányuló hitelezési nyomást. Az S&P is jelezte a kockázatokat, ha a költségvetési hiányt nem sikerül csökkenteni, és a következő, május 31-i értékelésében várhatóan 2015 óta először lerontja Franciaország osztályzatát.

Franciaország GDP-arányos adósságrátája a Covid-járvány előtti 98%-ról tavaly 110,6%-ra emelkedett, és a kormány előrejelzései szerint tovább fog nőni, hogy 2025-ben 113,1%-on tetőzzön. Francois Villeroy de Galhau, a Francia Nemzeti Bank elnöke a hét elején a francia elnöknek írt éves levelében azt mondta, hogy az előrejelzések szerint az adósságszolgálat költségei a 2020-as 29 milliárd euróról 2027-re mintegy 80 milliárd euróra emelkednek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF