Portfolio signature

Jön az adat, ami legutóbb nagyon odavert a piacoknak és a forintnak: oda lehet a jó hangulat?

Portfolio
Egyértelműen a makroadatok mozgatják a piacokat mostanság, a múlt heti emelkedést is a makrokép változása okozta, akárcsak az áprilisi hangulatromlást. Utóbbit nem szabad elfelejteni, akkor ugyanis épp az az adatközlés vetett véget a piaci emelkedésnek, amelynek legfrissebb számait ezen a héten közlik. Nagy a feszültség és izgalom a befektetők körében, a héten új narratíva is kialakulhat. Heti makronaptárunkban mutatjuk, mire kell figyelni ezen a héten.

Mi történt múlt héten? Milyen a hangulat a piacokon?

A múlt hét a magyar makroadatokról szólt. Megtudtuk, hogy az infláció csökkenése elakadt, meglepetést ugyanakkor nem látunk, a várakozásoknak megfelelően alakult a fogyasztói árindex. Látszik már némi javulás a magyar kiskereskedelemben is, az import viszont továbbra is gyengélkedik. Közzétette a Pénzügyminisztérium az államháztartás áprilisi számait, még mindig jelentős hiány látszik a büdzsében.

A piacokon kifejezetten jó volt a hangulat, egy hét alatt majdnem 2%-ot emelkedett a vezető amerikai részvényindex, az S&P500, a magyar piacon is emelkedés volt, a Mol és az OTP gyorsjelentése is javított a hangulaton. Az amerikai kötvényhozamok mérséklődtek, a kamatcsökkentésre vonatkozó kilátások javultak a tengerentúlon. Ezt alapvetően a makrokép változása befolyásolta, a május elején közölt amerikai munkaerőpiaci számok gyengére sikerültek, ami ismét felvetette a kérdést, hogy elkezdődhet-e a kamatcsökkentés az év második felében.

A makrogazdasági adatoknak óriási súlya van a kereskedési döntések meghozatalában, egy-egy adat erős piacmozgató hatással bír.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Milyen makroadatok érkeznek a héten?
  • Mely adatok hozhatnak komoly mozgást a piacokon?
  • Miért a makroadatok mozgatják a kereskedőket?
  • Melyik nap a legfontosabb a héten?
  • Hogyan alakulnak a piaci mozgások?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés