Portfolio signature

Újabb megpróbáltatások várnak a forintra a héten, sok bejelentés érkezik

A forint sorsát meghatározó adatközlésekre figyelünk a héten: itthon az MNB a folyó fizetési mérlegről ad számot, míg a Központi Statisztikai Hivataltól a turizmus és a munkanélküliség alakulásáról kaphatunk képet. Nemzetközi szinten az amerikai adatok, köztük a Federal Reserve kamatpolitikáját meghatározó munkanélküliségi és PCE inflációs adatok hozhatnak piaci izgalmakat.

Noha igazán nagy izgalmak nem történtek, a forintot mégis nagyon megütötték a múlt héten. A legfontosabb hazai esemény a jegybank 25 bázispontos kamatcsökkentése volt, amely teljesen egybe esett a piaci várakozásokkal és az elemzői konszenzussal. A magyar deviza így kedden erősödni tudott, de a lendület csak szerda délutánig tartott ki, akkor a 394-es szinttől megkezdődött a gyengülés, így pénteken már újra 398 felett volt a kurzus.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartotta a kamatdöntés utáni háttérbeszélgetésen azt közölte, hogy innentől a jegybanknak szűkebb tere marad a kamatcsökkentésekre az év hátralevő részében, ami azt jelenti, hogy kis kamatcsökkentések mellett a vágások szüneteltetése is szóba kerülhet. Az MNB adatvezérelt üzemmódra áll át, és a beérkező adatok fényében ülésről ülésre dönt.

Emellett a héten fontos, bár egyáltalán nem váratlan vagy meglepő bejelentés volt az Európai Bizottságtól, hogy a túlzottdeficit-eljárás megindítását javasolják Magyarországgal szemben öt másik tagállam, köztük Franciaország mellett. A procedúra megkezdéséről az Európai Unió Tanácsa dönt majd júliusban.

Miről olvashat még cikkünkben:

  • Milyen magyarországi makroadatokra figyelünk?
  • Milyen fontosabb adatközlések érkeznek külföldről?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés