Mariupol eleste után is tovább pusztít a háború Ukrajnában

Portfolio
Több hónapnyi ellenállás után Mariupol védői letették a fegyvert, elesett az Azovsztal acélmű is. A kelet-ukrajnai Luhanszkban mindeközben folytatódik az erőteljes orosz offenzíva. Moszkva katonai agressziójának hatására a globális védelmi politikában is nagy változások tapasztalhatók, miután Finnország és Svédország is kérelmezte a NATO-ba történő felvételét. Moszkva ennek kapcsán nem palástolta neheztelését. Az EU-n belül is érezteti hatását a háború, az Európai Bizottság terve szerint fokoznák a védelmi kiadásokat.

Legfrissebb háborús híreink itt olvashatóak.

Új percről percre közvetítésünk

Pénteken is követjük az ukrajnai konfliktus fejleményeit. Új percről percre tudósításunk itt olvasható:

Fehéroroszország fegyvereket vásárolt Moszkvától

Fehéroroszország két korszerű fegyverrendszert, rövid hatótávolságú Iszkander harcászati rakétákat és Sz-400-as légvédelmi rendszereket vásárolt Oroszországtól - jelentette be csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Minszkben.

Fehéroroszország  fegyvereket vásárolt Moszkvától

Szeverodonyecket lövik az oroszok

Az orosz erők a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében lévő Szeverodoneck várost lőtték csütörtökön, aminek következtében az előzetes információk szerint 12 helyi lakos vesztette életét és több mint negyven sebesült meg - közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 A kormányzó délután posztolt üzenetében azt írta, hogy az orosz hadsereg már reggeltől lövi a várost nehézfegyverekkel, és tudatosan lakóépületeket támad. Szavai szerint az ágyúzások egész nap folytatódtak. Hozzátette, hogy a halottak és sebesültek számát még pontosítják, mert az ágyúzások miatt nem tudják átvizsgálni a területeket.

Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője az Ukrinform hírügynökségnek arról számolt be, hogy az elmúlt két hét alatt az ukrán csapatok 23 települést vettek vissza az orosz erőktől a keleti országrészben lévő Harkiv megyében. Kijelentette, hogy az orosz erők változatlanul ágyúzzák az ország északi részén Csernyihiv és Szumi megyéket, ugyanakkor a fő erőfeszítéseiket a Donyec-medencére összpontosítják. Szavai szerint változatlan maradt Moszkva kinyilvánított célja, hogy az általa "különleges hadműveletnek" nevezett háborúban kiterjessze ellenőrzését Donyeck és Luhanszk megyék egészére. A tábornok kifejtette, hogy aktív harcok most elsősorban Szeverodoneck, Liman, Bahmut, Avgyijivka és Kurahove környékén folynak. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az orosz erők "támadópotenciálja fokozatosan apad".

Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentésében úgyszintén azt írta, hogy az orosz hadsereg "fő erőfeszítései a donyecki irányra összpontosultak, ahol repülőgépeket, tüzérséget és aknavetőket vetnek be."

Hromov hozzátette, hogy az ország más térségeiben az oroszok fenntartják az offenzíva lehetőségét annak érdekében, hogy akadályozzák az ukrán erők átcsoportosítását a Donyec-medencébe. Kiemelte: továbbra is fennáll a veszély, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hajói rakétacsapásokat mérnek Ukrajna városaira. "Ezenkívül az ellenség provokatív műveleteket hajt végre a tengeren, szimulálva a deszantcsapatok partraszállásának előkészületeit" - tette hozzá.

A déli ukrán műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz erők jelenleg nem hajtanak végre nagyszabású aktív támadóműveleteket az ország déli részén lévő ütközővonal mentén. Mikolajiv megyében folytatják a lakott területek ágyúzását, a megyeszékelyen, Mikolajivban viszont a helyzet most viszonylag nyugodt.

A közlemény szerint a Herszon megyei Csornobajivka ágyúzását úgy próbálták az oroszok beállítani, mintha az ukrán erők lőtték volna a települést. "A helyiek azonban már nagyon jól meg tudják különböztetni az ellenség akcióinak taktikáját, és nem dőlnek be a provokációnak" - állította a parancsnokság. Hozzátette, hogy az orosz erők blokkolják a ki- és belépést Herszon megyébe, és evakuációs konvojokra lőnek.

Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak sikerült videokapcsolatba lépnie Szvjatoszlav Palamarral, az Azov ezred parancsnokhelyettesével, aki közölte, hogy ő és az alakulat parancsnoksága változatlanul a mariupoli Azovsztal üzemben van. "Ma (május 19-én) van a háború 85. napja. Én és a parancsnokság az Azovsztal üzem területén vagyunk. Folyamatban van egy bizonyos művelet, amelynek részleteit nem közlöm. Köszönet az egész világnak, hála Ukrajnának. Még látjuk egymást" - mondta a videoüzenetben Palamar.

(MTI)

Ukrajna helyzetéről tárgyalt Johnson és Zelenszkij

Az Ukrajnának nyújtandó további brit katonai támogatásról és a globális élelmiszer-ellátási biztonságról, ezen belül az ukrán exportútvonalak megnyitásának lehetőségéről tárgyalt csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

Ukrajna helyzetéről tárgyalt Johnson és Zelenszkij

Szakértő: Ha véget is ér az orosz-ukrán háború, bármikor kiújulhat

Az azovsztali harcok végeztével egyes elemzések szerint új fordulatot vehet a háború - ezzel kapcsolatban kérdezte az Infostart Resperger István ezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetőjét.

Szakértő: Ha véget is ér az orosz-ukrán háború, bármikor kiújulhat

Kína üzent a NATO-nak és az EU-nak

Kína felszólítja a NATO-t és az Európai Uniót, hogy kezdjen átfogó párbeszédet Oroszországgal - jelentette ki csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter a BRICS-országcsoport tagjainak videokonferencia formájában tartott találkozóján.

Kína üzent a NATO-nak és az EU-nak

Blinken: Oroszország ki akarja éheztetni a világot

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja az élelmiszert Ukrajnában, "túszként tartva" az élelmiszerellátást nemcsak az ukránok milliói számára, hanem világszerte milliók számára, akik az ukrán exportra támaszkodnak - írja a Reuters.

Blinken: Oroszország ki akarja éheztetni a világot

Itt a döntés: 18,4 milliárd dollárt adnak a G7-ek Ukrajna megsegítésére

A G7-ek csoportjának pénzügyi vezetői 18,4 milliárd dollárral segítenék Ukrajnát az elkövetkező hónapokban esedékesség váló számlái kifizetésében, és ha kell, készek ennél többet is tenni  - számol be a hírről a Reuters.

Itt a döntés: 18,4 milliárd dollárt adnak a G7-ek Ukrajna megsegítésére

Az orosz-ukrán háború óta először egyeztetett az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Több kérdést, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatta telefonon csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Az orosz-ukrán háború óta először egyeztetett az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Ritka kivételt kap az EU-tól Ukrajna

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta csütörtökön az Európai Bizottság javaslatát, hogy az Európai Unió egy évre függessze fel az EU-ba irányuló valamennyi ukrán exportra, köztük az acélexportra kivetett dömpingellenes és importvámot, és minden vonatkozó uniós védintézkedést.

Ritka kivételt kap az EU-tól Ukrajna

Továbbra is jóban van az oroszokkal a volt német kancellár, lemondhat a juttatásairól

Megvonta a német szövetségi parlament (Bundestag) Gerhard Schröder több juttatását, mert a volt kancellár az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és nem vált meg a Rosznyeft orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől - jelentették csütörtökön német hírportálok.

Továbbra is jóban van az oroszokkal a volt német kancellár, lemondhat a juttatásairól

Az Európai Parlament szerint az oroszok elleni szankciókat Fehéroroszországra is ki kellene terjeszteni

A fehérorosz rezsim szintén felelős az Ukrajna elleni orosz háborúért, ugyanúgy viselnie kell a nemzetközi jogból eredő összes jogi következményt, és ezért az Oroszországgal szemben bevezetett minden szankciót alkalmazni kell Fehéroroszország esetében is - jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön.

Az Európai Parlament szerint az oroszok elleni szankciókat Fehéroroszországra is ki kellene terjeszteni

Portugál diplomatákat utasított ki Moszkva

Moszkva csütörtökön kiutasított öt portugál diplomatát, válaszul Lisszabon korábbi hasonló intézkedésére.    

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön bekérette a moszkvai portugál nagykövetet, akinél határozott tiltakozását fejezte ki a portugál hatóságok "provokatív" döntése miatt, amelyben a portugáliai orosz diplomáciai képviselet 10 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Az orosz fél hangsúlyozta, hogy ez a barátságtalan lépés negatív hatással lesz az kétoldalú kapcsolatokra.    

Az öt kiutasított portugál külügyi alkalmazottnak 14 napon belül kell elhagynia Oroszországot. Az orosz diplomáciai tárca szerdán 34 francia, 27 spanyol és 24 olasz diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, válaszul Párizs, Madrid és Róma korábbi hasonló intézkedésére.    

A minisztérium csütörtökön bekérette a moszkvai lett nagykövetet is, akinél határozott tiltakozását fejezte ki rigai parlement "provokatív" döntése okán, amely egy 1994-es orosz-lett megállapodás felfüggesztésével megnyitotta az utat a szovjet emlékművek lebontása előtt. A tárca közölte, hogy a nemzetközi joggal összhangban az orosz fél fenntartja magának a jogot, hogy ellenintézkedéseket foganatosítson. (MTI)

Különleges nemzetközi törvényszéket hoznának létre az az orosz agresszió kivizsgálására

Különleges nemzetközi törvényszéket kell létrehozni, és bírái elé kell állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajna elleni agresszió során elkövetett bűntettek miatt - jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön.

Különleges nemzetközi törvényszéket hoznának létre az az orosz agresszió kivizsgálására

Törökország nemet mond a svéd és a finn NATO-tagságra

Recep Tayyip Erdogan török államfő közölte, hogy Törökország elutasítja Svédország és Finnország NATO-tagságát – írja a Reuters.

Törökország nemet mond a svéd és a finn NATO-tagságra

Németország egy új EU-s pénzügyi alap felállítását javasolja Ukrajna támogatására

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatását szolgáló új pénzügyi alap felállítását javasolja Németország az európai uniós társországoknak - jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben.

Németország egy új EU-s pénzügyi alap felállítását javasolja Ukrajna támogatására

Két újabb orosz katona vallotta magát vétkesnek háborús bűnökért

Két újabb orosz katona vallotta magát bűnösnek a háborús szabályok megsértésében az Moszkva ukrajnai inváziója során - írja a Sky.

Két újabb orosz katona vallotta magát vétkesnek háborús bűnökért

Ukrajna addig nem hajlandó tűzszünetre, amíg az orosz csapatok ki nem vonulnak

Az ukrán elnök egyik tanácsadója szerint Ukrajna nem fogad el semmilyen tűzszünetet, amíg az orosz csapatok ki nem vonulnak az országból – írja a Sky.

Ukrajna addig nem hajlandó tűzszünetre, amíg az orosz csapatok ki nem vonulnak

Az oroszok szerint az ukránok több mint fele elhagyta a mariupoli acélgyárat

A TASZSZ hírügynökség a területet ellenőrző oroszbarát szakadárok vezetőjét, Gyenyisz Pusilint idézte, az azonban továbbra sem világos, hogy ez szám szerint hány védőt jelent

Az elmúlt napokban Ukrajna és Oroszország egymásnak ellentmondó beszámolókat adott arról, hogy hány harcos hagyta el az üzemet.

Oroszország azt állítja, hogy a katonák megadták magukat, míg Ukrajna szerint egy büntetőtelepre vitték őket, amely az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen található. (Sky)

Nagyon felkavaró felvétel terjed egy találatot kapott orosz repülőgép utolsó perceiről

Rövid, de nagyon felkavaró hangfelvétel terjed az interneten, melyet állítólag egy találatot kapott, orosz Szu-34-es vadászbombázó utolsó percéről rögzítettek.

Nagyon felkavaró felvétel terjed egy találatot kapott orosz repülőgép utolsó perceiről

Brit hírszerzési jelentés: bűnbakkeresés indulhatott meg az orosz haderőben

A brit védelmi minisztérium csütörtök reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Brit hírszerzési jelentés: bűnbakkeresés indulhatott meg az orosz haderőben

Hazament Ukrajnából James Vasquez, az egyik leghíresebb amerikai önkéntes

Hazament az Egyesült Államokba James Vasquez, az egyik legismertebb (ha nem A legismertebb) amerikai önkéntes, aki az ukrán fegyveres erők oldalán harcolt. Vasquez rendszeresen beszámolt az ukrán háború fejleményeiről hiteles videókkal, fotókkal és pár hónap alatt mintegy 400 ezer követőt szerzett Twitteren.

Hazament Ukrajnából James Vasquez, az egyik leghíresebb amerikai önkéntes

Ukrán hírszerzés: már az oroszok elit gárdaegységei sem hajlandók harcolni

Egyre kevésbé hajlandók harcolni az orosz katonák Ukrajnában, már az elitnek számító gárdaezredekben is gond van a morállal, és tömeges a parancsmegtagadás – számol be ukrán hírszerzési források alapján az Ukrinform.

Ukrán hírszerzés: már az oroszok elit gárdaegységei sem hajlandók harcolni

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin háborúja miatt – Legfontosabb híreink szerdán

Mariupol védői több hónapos küzdelem után feladták a harcot, így elesett az Azovi-tenger melletti város utolsó bástyája, az Azovsztal acélmű is. Oroszország szerint az acélmű csaknem ezer védője adta meg magát. Orosz területre szállítják őket, további sorsuk bizonytalan. A kelet-ukrajnai Luhanszkban folytatódik az erőteljes orosz offenzíva. Eközben Finnországot követően Svédország is kérelmezte a NATO-ba történő felvételét, a finn parlament pedig jóváhagyta az ország NATO-csatlakozási szándékát. Finnország belépésével a NATO-nak újabb, 1340 kilométeres határa lesz Oroszországgal. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, Moszkva majd levonja a következtetéseket a két ország csatlakozása után. Szerda reggel Finnország és Svédország együtt nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérvényét a NATO brüsszeli főhadiszállásán.Az elmúlt órák legfontosabb történései: 1. Megadták magukat az Azovsztal védői, ezzel végleg elesett Mariupol. Az ukrán katonákat Oroszországba szállítják, ahol a hírhedt Azov-zászlóalj tagjaira akár 10–20 év is várhat. Oroszország szerint az Azovsztal csaknem ezer védője adta meg magát.   2. Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta országa hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, ezzel Svédország két évszázados katonai semlegességnek vet véget. A finn parlament jóváhagyta a NATO-tagság iránti kérelmet. Szerdán a két ország együtt nyújtotta be csatlakozási kérvényét a szövetség brüsszeli főhadiszállásán.3. Erőteljes orosz offenzíva zajlik Luhanszk megyében, amelynek 90 százalékát már ellenőrzik az orosz csapatok.4. Az orosz köztévében egy elemző úgy nyilatkozott, az Ukrajna ellen vívott háború sokkal rosszabb lesz Oroszország számára, amely az Egyesült Államok által támogatott tömeges ukrán mozgósítással néz szembe, miközben Oroszország szinte teljesen elszigetelődött a nemzetközi porondon. 5. Itt az Európai Bizottság terve: fokoznák a védelmi kiadásokat.6. Az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék.7. Újabb tagállamoknak nyújt támogatást az EU, köztük Magyarországnak is.8. Orosz páncélvonatot robbanthattak fel Ukrajnában a megszállás ellen harcoló területvédelmi erők.

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin háborúja miatt – Legfontosabb híreink szerdán

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF