Előfizetői tartalom

Putyin kegyeit keresi a bajkeverő diktátor – Mit művel „Afrika Észak-Koreája” korunk egyik legvéresebb polgárháborújában?

Remény csillant föl korunk egyik legvéresebb polgárháborúja, az etióp polgárháború lezárására, miután fegyverszüneti tárgyalásra ültek le Dél-Afrikában a kormányerők és Tigré tartomány lázadói. A tűzszünet és a béke legnagyobb gátja a szomszédos Eritrea lehet, amely az etióp kormányerők oldalán avatkozott be a háborúba, és történelmi sérelmeiért akar revansot venni a tigréi lázadókon. Az „Afrika Észak-Koreájának” nevezett államot lassan három évtizede irányítja örökös diktátora, Isaias Afwerki, aki általános választásokon még soha nem mérette meg magát. Eritreából igazi katonaállam lett, és az etiópiai polgárháború miatt a helyzet tovább romlott, válogatás nélkül sorozzák be ugyanis az állampolgárokat a hadseregbe. Közben Afwerki már jó ideje Vlagyimir Putyin kegyeit keresi, számos alkalommal Oroszország oldalán voksolva az ENSZ-szavazásokon, Moszkva azonban egyelőre nem törekszik közelebbi viszonyra az afrikai latorállammal.

Fegyverszüneti tárgyalások az etióp polgárháborúban

Október 24-én, hétfőn a dél-afrikai fővárosban, Pretoriában tárgyalóasztalhoz ült a korunk egyik legvéresebb polgárháborújában, az etiópiai polgárháborúban harcoló két fél, Abij Ahmed miniszterelnök kormánya, illetve a lázadó Tigré tartományt képviselő Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF). A legtöbb afrikai országot tömörítő Afrikai Unió (AU) vezette fegyverszüneti tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak, a dél-afrikai kormány bejelentése szerint vasárnap érnek véget. A vérontás befejezésére afrikai, amerikai és európai vezetők mellett Ferenc pápa is fölszólított.

A 2020 novemberében kezdődött polgárháborúban már több százezren vesztették életüket. Kezdetben a TPLF csapatai értek el sikereket, és tavaly év végén már az etióp fővárost, Addisz-Abebát fenyegették, de aztán fordult a kocka, és Abij Ahmed kormányerői kerekedtek felül. Jelenleg a harcok már Tigré tartományban folynak, ahol humanitárius katasztrófa bontakozott ki. Az etióp polgárháborúról ezekben a cikkeinkben írtunk bővebben:

Eritrea és Etiópia

A polgárháborúban a kormányerők oldalán már a kezdetektől részt vett az Etiópiával északkeletről szomszédos Eritrea is. A két ország az elmúlt évtizedekben véres harcokat vívott egymással. Eritrea 1889-től olasz gyarmat volt, majd a II. világháború alatt, 1941-ben brit protektorátus lett 1951-ig. Ezután az országot egyesítették a független Etiópiával, melynek uralkodója akkoriban az utolsó etióp császár, Hailé Szelasszié volt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés