Előfizetői tartalom

Évtizedes konfliktus oldódhatott meg a Kaukázusban – Ki járt a legjobban ezzel a villámháborúval?

Szeptember 19-én Azerbajdzsán egyetlen nap alatt pontot tett egy évtizedek óta húzódó konfliktus végére, és lerohanta a döntően örmények lakta Hegyi-Karabah régiót. A NATO egyik legerősebb haderejével rendelkező állama, Törökország régóta aktív résztvevője a térség eseményeinek, most pedig nagyon úgy néz ki, hogy ők szakították a legnagyobbat Baku akciójával. A török külpolitikával foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében Ankara és a Kaukázus kapcsolatát vesézzük ki.

Cikksorozatunk előző két része itt olvasható:

A 2020-ban fellángoló második karabahi háború ismét napirendre helyezte az évtizedek óta meglévő azeri-örmény ellentéteket, ezzel együtt pedig a Kaukázus kiemelt szerepét a török külpolitikában. A kaukázusi helyzet két okból is érdekes: a török-azeri kapcsolatrendszeren keresztül bepillantást nyerhetünk egy kölcsönösen előnyös szövetségesi viszonyrendszerbe, melyből Ankarának a régión belül meglehetősen kevés van, illetve láthatjuk azt, hogy a térség népeibe évszázadok alatt beépült társadalmi/történelmi jellemvonások hogyan tudnak még napjainkban is külpolitikát befolyásoló tényezővé válni.

A Hegyi-Karabahot magában foglaló terület ellenőrzéséért folytatott harcok 2020. szeptember 27-én, egy közel harminc esztendős tűzszünetet követően lángoltak fel Baku és a nemzetközileg el nem ismert, döntően örmények lakta Hegyi-Karabahi Köztársaság között. Az azeri csapatokat Törökország, míg a karabahit Örményország támogatta. A karabahi régió nemzetközi jogi viszonylatban de jure Azerbajdzsán része, azonban irányítását de facto Jereván végezte.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés