Ide menekíthetik ki az oroszok a megtépázott hadiflottájukat: más országban épül a bázis

Portfolio
A georgiai médiában jelentek meg drónfelvételek az épülő orosz hadikikötőről. A bázis menedékül szolgálhat a jövőben az egyre súlyosabb veszteségeket szenvedő orosz hadiflottának.

Tavaly óta köztudomású, hogy Oroszország egy új haditengerészeti bázist épít fel Abháziában, a Fekete-tenger északkeleti részén. A beruházáshoz szükséges dokumentumokat már korábban aláírták egymással a felek, így a beruházás megkezdődhetett Ocsamcsira-régióban. Friss drónfelvétel mutatja be, hogy hogyan áll jelenleg az építkezés:

A helyszínválasztás azért nagyon különleges, mivel Abházia nem tartozik Oroszországhoz. A területen a Szovjetunió szétesését követően véres polgárháború dúlt, amikor az oroszok által támogatott abházok függetlenségi háborút vívtak a grúzokkal.

A régió 1992 óta de facto független lett, de régóta az oroszokat sejtik Szuhumi pénzelése mögött, amellyel a szomszédos Georgiára szeretnének nyomást gyakorolni.

A bázis több szempontból is hasznára válik Moszkvának:

  • az új logisztikai központ felépítésével minden eddiginél távolabb tudja vonni az igencsak megtépázott Fekete-tengeri Flotta hadihajóit. Az kétséges persze, hogy a kikötő milyen védelmet tud nyújtani az ukrán drónok támadásai ellen, azonban önmagában a távolság valamelyest korlátozhatja azok hatékonyságát. A felépülő bázis azonban egyben azt is jelenti, hogy a sokáig kulcsfontosságúnak tekintett hadihajók bevethetősége is jelentősen csökken az ukrajnai háborúban.
  • Épp a napokban került szóba, hogy a Georgiától kiszakított, de függetlenként mindössze néhány ország elismert Dél-Oszétia hivatalosan is csatlakozzon Oroszországhoz. Bár a Fekete-tenger partvidékén fekvő Abháziával kapcsolatban ez eddig nem merült fel nyilvánosan, de ez nem zárja ki, hogy a Kreml a jövőben sem fogja megváltoztatni az álláspontját. A hadikikötő egyben azt a célt is szolgálhatja, hogy Tbiszili kényszerítésére is fel lehet használni, drámaibb esetben pedig a katonai bázisról műveleteket indítani a kaukázusi ország ellen.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Antoine Gyori/AGP/Corbis via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF