Új fejlesztést teszteltek az ukránok az egyik legjobb fegyverükhöz

Portfolio
A PK és PKM géppuskák sokak szerint a Szovjetunió által tervezett legjobb kézifegyverek között vannak. Ukrajna is nagy számban alkalmazza őket, most pedig egy érdekes kiegészítővel is fel lettek szerelve.

A PK-széria géppuskái hevederből adagolják a lőszert, melyet a könnyebb kezelhetőség érdekében általában 100, 200, vagy 250 lőszert tartalmazó rakaszokban függesztenek a fegyver alá. Mivel egy ilyen rakasz akár tíz kilót is nyomhat, a PK alapvetően "két emberes" fegyver. Egy katona cipeli az egyébként általános rendeltetésű géppuskához mérten könnyű, 9 kilós fegyvert, egy pedig a hozzá tartozó lőszert.

A videón látható fejlesztés ugyanakkor a második katona jelenlétét szükségtelenné teszi, hiszen a hátizsákban könnyedén elfér akár 700-1000 lőszer is, melyet újratöltés nélkül lehet adagolni a fegyverbe.

Ugyanakkor az ötlet nem véletlenül nem terjedt el a PK-széria használóinak körében: a katona így egymaga kénytelen 30-50 kilónyi lőszert cipelni a harctéren, a saját egyéb felszerelésének pedig már hely sem sok marad, ráadásul ha valami meghibásodik az adagolórendszerben, az akadály elhárítása is sokkal több időt fog igénybe venni.

Erősen kérdéses tehát az, hogy Kijev szélesebb körben is be fogja-e vetni az új lőszertároló hátizsákot. Oroszország már tíz éve is kísérletezett hasonló kiegészítőkkel a saját PKM géppuskáikhoz, ahogyan az USA is az FN MAG-ekhez, élesben egyikőjük sem vetette be a rendszert a fenti okok miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF