Hírszerzési jelentés: egyelőre nem következik be az, amitől oroszok milliói rettegnek

Portfolio
Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerdán ismét közzé tette az orosz-ukrán háborúval foglalkozó szokásos napi jelentését, melyben ezúttal az orosz fegyveres erők sorozási gyakorlatáról értekeztek.

A hírszerzés négy pontban foglalta össze meglátásait:

  • Folytatja megszokott, ősszel és tavasszal tartott sorozási kampányát Oroszország. A tavaszi akció április 1-én kezdődött meg, 150 ezer 18 és 30 év közötti férfi kapott behívót, ami megfelel a korábbi évek gyakorlatának.
  • A sorkatonák 12 hónapig fognak szolgálni az orosz fegyveres erők minden területén, Ukrajnába azonban nem vetik be őket. Az újoncok az ország egész területén szétszórva teljesítik a szolgálatot, saját, a szerződéses katonáktól elkülönített hadosztályokban. Néhány ilyen alakulat az orosz-ukrán határon teljesít határvédelmi feladatot.
  • Ukrajnában továbbra is csak a szerződéses katonák, illetve a 2022 végén mozgósított tartalékosok kerülnek bevetésre, ugyanakkor nagy a nyomás a sorkatonákon annak érdekében, hogy a 12 hónap leteltével minél többen maradjanak a fegyveres erőknél szerződéses katonákként. Moszkva igyekszik elkerülni a sorállomány bevetését, ami a társadalom körében rendkívül népszerűtlen ötlet lenne. A lakosság sokkal jobban elfogadja a szerződéses katonákat ért veszteségeket.
  • A Kreml az idei évben célul tűzte ki 400 ezer szerződéses katona alkalmazását az ukrajnai veszteségek pótlása érdekében, illetve azért, hogy elérjék azt a célt, mely szerint idén 1,32 millió főre, jövőre pedig 1,5 millió főre növeljék a fegyveres erők aktív állományát.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF