Előfizetői tartalom

A bevándorlók hajtják fel a lakásárakat?

Az elmúlt évtizedekben a globalizációnak, az Európai Unió bővítésének és számos egyéb folyamatnak köszönhetően a világ legtermészetesebb dolgává vált, hogy nem abban az országban dolgozik és él valaki, ahol születetett. A vonzó életkörülményekkel kecsegtető országokban és nagyvárosokban azonban egyre nagyobb problémát jelent, hogy az építkezések nem tudnak lépést tartani a növekvő népességszámmal, miközben az ingatlanárak drasztikusan emelkednek. Az egész Európát - és a világot - megmozgató aktuális menekültválság emberek százezreinek költözését hozza magával, ami egész biztosan hatással lesz a befogadó országok ingatlanpiacaira. A világ különböző részeiről gyűjtött példákon keresztül annak próbáltunk utánajárni, hogyan befolyásolhatja a lakáspiaci folyamatokat - elsősorban az árak alakulását - a bevándorlás.

Nem mindegy, hogy honnan érkeznekTöbb angolszász országban is vizsgálták az elmúlt években, hogy milyen hatással van a nettó bevándorlás (a bevándorlók száma csökkentve a kivándorlókéval) a lakáspiacra. Az új-zélandi jegybank tanulmánya például azt próbálta meg kiszámolni, hogy a lakosságszám 1 százalékának megfelelő nettó bevándorlás hány százalékkal növeli...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái