Előfizetői tartalom

A bevándorlók hajtják fel a lakásárakat?

Az elmúlt évtizedekben a globalizációnak, az Európai Unió bővítésének és számos egyéb folyamatnak köszönhetően a világ legtermészetesebb dolgává vált, hogy nem abban az országban dolgozik és él valaki, ahol születetett. A vonzó életkörülményekkel kecsegtető országokban és nagyvárosokban azonban egyre nagyobb problémát jelent, hogy az építkezések nem tudnak lépést tartani a növekvő népességszámmal, miközben az ingatlanárak drasztikusan emelkednek. Az egész Európát - és a világot - megmozgató aktuális menekültválság emberek százezreinek költözését hozza magával, ami egész biztosan hatással lesz a befogadó országok ingatlanpiacaira. A világ különböző részeiről gyűjtött példákon keresztül annak próbáltunk utánajárni, hogyan befolyásolhatja a lakáspiaci folyamatokat - elsősorban az árak alakulását - a bevándorlás.

Nem mindegy, hogy honnan érkeznekTöbb angolszász országban is vizsgálták az elmúlt években, hogy milyen hatással van a nettó bevándorlás (a bevándorlók száma csökkentve a kivándorlókéval) a lakáspiacra. Az új-zélandi jegybank tanulmánya például azt próbálta meg kiszámolni, hogy a lakosságszám 1 százalékának megfelelő nettó bevándorlás hány százalékkal növeli...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés