Előfizetői tartalom

Az MNB új szigorítása: megdobhatja az új lakások árát, de legalább nyugodtan aludhatnak a vevők

Portfolio
A lakóingatlan-fejlesztések finanszírozásának szigorítására tett ajánlást az MNB. Ennek értelmében a kereskedelmi bankok csak a megfelelő önerővel rendelkező ingatlanfejlesztéseket hitelezhetik, ahol ráadásul a lakásvásárlók által befizetett előlegeket egy zárolt óvadéki számlán kell tartania a fejlesztőnek. A szigorítások nagyobb biztonságot jelenthetnek a vásárlókra nézve, elkerülve ezzel a korábbi évekből jól ismert "horrorsztorikat". Maradt azonban még egy kérdés, ami egy ilyen szabályozás során felmerülhet: a nehezebb finanszírozás vajon megemeli a fejlesztők költségét és így az új lakások árát?

A napokban számoltunk be róla, hogy ajánlást tett közzé a jegybank a lakóingatlan-fejlesztések projektfinanszírozására. Az MNB elvárná többek között, hogy erősödjön az ingatlanvásárlásokhoz hitelt felvevő lakossági ügyfelek biztonsága, aminek érdekében a finanszírozó bankoknak szigorú előírásokat kell betartatniuk az ingatlanfejlesztőkkel 2021 áprilisától. Ennek részeként megszabnák, hogy a lakóingatlan-fejlesztésben résztvevő személy, legalább a projekt költségeinek 30 százalékát önerőként bemutassa, valamint igazolja a saját és kivitelezője szakmai hátterét. Másrészt a projekt önerejének és a finanszírozó banktól kapott hitelkeretnek 100%-ban – tehát a lakásvásárlók pénze nélkül is – fedeznie kell a teljes lakóingatlan-fejlesztést, valamint a vásárlók által befizetett foglalót egy zárolt óvadéki számlán kell tartani. 

Mit jelent ez a vásárlókra nézve?

Két dolog juthat elsőként eszünkbe a javaslat hallatán, egyrészt, hogy vége lehet a horrorsztoriknak, ahol a vásárlók általi pénzek beszedése után csődöt jelentett a cég, és a pórul jártak nem látták viszont se a pénzüket, se az el nem készült új lakásukat. Másrészt, hogy egy újabb szabályozás, vajon mennyire fogja felverni az új lakások árát? Szerencsére az általunk megkérdezett nagy fejlesztők, illetve finanszírozók egységesen pozitívan fogadták a javaslatot és megnyugtató választ adtak ezekre a kérdésekre.

Nagy Gergely, az OTP Csoport budapesti régióért felelős ügyvezető igazgató-helyettese elmondta, hogy ők üdvözlik az MNB ajánlását, mivel ez az ingatlanpiac egyik leginkább élénkülő szegmensére fogalmaz meg egységesen alkalmazandó iránymutatást a kereskedelmi bankok felé. Az ajánlás értelmezése és a hitelezési politikába történő átültetése OTP részéről folyamatban van, de mivel a legfontosabb feltételek összhangban vannak a lakóprojekt finanszírozási alapelveivel, érdemi változást nem várnak. Az ajánlás nyomán a kereskedelmi bankok valószínűleg még inkább preferálni fogják a nagyobb szereplőket.

Miről szól a cikk?

  • Mit jelent a vásárlóknak az MNB ajánlása?
  • Mit gondolnak a finanszírozók a szigorításról?
  • Mit gondolnak a fejlesztők a szigorításról?
  • Drágábbak lesznek az új lakások emiatt?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés