Előfizetői tartalom

Érdemes már lakást venni, vagy még mindig jobb az állampapír?

Gyakran lehet hallani az utóbbi időben, hogy a lakásárak megtorpanása miatt eljött az ideje a lakásvásárlásnak, akár befektetési céllal is. Kétségtelen, hogy hosszú távra tervezve találhatunk jó vételeket a piacon, de mi van akkor, ha az előttünk álló egy-két évben is a maximumot szeretnénk kihozni a befektetésünkből? Hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz, a hozamokat összehasonlítva megnéztük, mit jelent ez a számok nyelvén: mi történik egy év múlva, ha most 50 millió forintért kiadási céllal vásárolunk egy lakást és mi, ha ugyanezt az összeget állampapírba fektetjük?

Nemrég tette közzé új inflációs előrejelzését az MNB, amelyből kiderül, hogy az idei becslés középértékét 0,4 százalékponttal 17,9 százalékra, a jövő évit pedig 0,5 százalékponttal 5 százalékra emelte a jegybank. Mindez azt jelenti, hogy a várakozások szerint az inflációkövető állampapírokkal is magasabb hozamot lehet majd elérni, legalábbis, ami az idei és a jövő évi inflációt illeti.

Van értelme most ingatlant venni, vagy tegyünk minden pénzt állampapírba? Ingatlan pro és kontra. November 8-án jön az ingyenes lakossági rendezvény, a Portfolio Investment Day! Részletekért kattints!

A Prémium Magyar Állampapír kamatbázisát az éves átlagos infláció adja, a jelenleg elérhető egyetlen PMÁP, a 2033/I a tavalyi 14,5 százalékos átlagos inflációra ad 0,25 százalékos kamatprémiumot, így a papír jelenleg 14,75 százalékot kamatozik. Az idei évi kamatot a papír 2024 januárjában fizeti majd ki, a jövő évi kamatot pedig 2025 januárjában. Éppen ezért, ha az MNB várakozásai alapján valóban elérjük a 17,9 százalékos inflációt idén, a jövő évre vonatkozóan 17,15 százalékos hozam is elérhető lesz az említett állampapírral.

mnb-infl-1-626723
Forrás: MNB, Portfolio

Ez a 17,15 százalék úgy jött ki, hogy a 17,9 százalékhoz itt is hozzáadódik a 0,25 százalékos kamatprémium, azonban ez egy 9 évre szóló termék, amit ha idő előtt, például 2025 elején a kamat kifizetése után visszaváltunk, 1 százalékos árfolyamdiszkontot számolnak fel.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi történt a budapesti lakásárakkal és bérleti díjakkal az elmúlt egy évben?
  • Hogy változtak a budapesti lakáspiaci hozamok az elmúlt egy évben?
  • Milyen hozamok érhetők el a legújabb állampapírral?
  • Érdemes most lakásba fektetni a pénzünket, vagy van jobb alternatíva?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés