Előfizetői tartalom

Mutatjuk, mennyit fog érni a budapesti lakásod egy év múlva

Évről évre milliók kíváncsiak a lakásárak alakulására, ami nem meglepő annak fényében, hogy a lakosság többsége számára a saját lakóingatlan jelenti a legnagyobb értékű vagyontárgyat. A bérlakásban élők szintén széles csoportja pedig inkább a bérleti díjak alakulását figyeli, így a legújabb Lakáspiaci Hangulatfelmérésünkben mind a lakásárakra, mind a bérleti díjakra vonatkozóan igyekeztünk előrejelzést adni a várható irányokról. A felmérés során 12 lakáspiaci szakértőtől kérdeztük meg, hogy mire számítanak a budapesti lakásárak, bérleti díjak, lakásépítések vagy újlakáspiaci folyamatok területén az előttünk álló évben.

Az elmúlt év jelentős lassulást hozott a lakásárak 2014 óta tartó szárnyalásában. A KSH lakásárindexéből kiderül, hogy negyedéves alapon kismértékben ismét csökkentek az árak, de éves alapon ez inkább stagnálásnak tekinthető. Az MNB legfrissebb számai is ezt támasztják alá, országosan a második negyedévben 0,8 százalékkal voltak lejjebb a lakásárak, mint egy évvel korábban, míg Budapesten 4,9 százalékos volt az áremelkedés. Mindkét árindex a napokban fog frissülni, de a piaci folyamatokat figyelembe véve nem számítunk arra, hogy érdemben módosulnának a korábban közölt számok.

Ez egyben rámutat a lakásárindexek hátrányára is, melyek mindig a múltbeli számokat ismertetik, általában egy vagy két negyedévvel lemaradva. Bár az ingatlan.com új lakásárindexe részben orvosolja ezt, ami valós időben mutatja a számokat, hátránya viszont, hogy kínálati adatokból dolgozik, ami nem egyenlő a végső eladási árakkal. Ez alapján az idei harmadik negyedévben a második negyedévhez képest minimális, 0,8 százalékos árcsökkenés történt, azaz a piac továbbra is stagnált.

December 5-én a Property Awards 2023 díjátadón kiderül, melyek voltak az elmúlt egy év legfontosabb ingatlanpiaci teljesítményei, ahol többek között az Év Lakóprojektjét is díjazzuk. Részletekért kattints!

Mit hoz a jövő a lakásárakban?

Ahogy a mindennapi életben, úgy a lakáspiacon is gyakran jól jönne egy varázsgömb, ami megmutatja, mi fog történni az előttünk álló időszakban. Amíg viszont ez nincs, addig azokat a szakértőket érdemes kérdezni, akik akár elemzőként, akár értékesítőként napi szinten foglalkoznak a lakáspiaci folyamatokkal. Az alábbiakban 12 szakértő válaszainak átlaga alapján becsültük meg, mi várható a következő egy évben a budapesti lakáspiacon.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mekkora és milyen irányú árváltozás várható az előttünk álló évben a budapesti lakáspiacon?
  • Hogyan alakulhat az új lakások ára egy év távlatában?
  • Mennyi lakás cserélhet gazdát 2024-ben Magyarországon?
  • Mennyi lakás épülhet fel 2024-ben és 2025-ben Magyarországon?
  • Hogyan alakulhatnak az előttünk álló évben a lakásbérleti díjak?
  • A megkérdezett szakértők szerint milyen tényezők alakíthatják a lakáspiacot az előttünk álló évben?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés