Portfolio signature

Mit adtak a magyar lakáspiacnak a családtámogatások?

A lakásárak alakulása és a lakásépítések várható üteme után Lakáspiaci Hangulatfelmérésünk utolsó részében arról kérdeztük az ingatlanszakértőket, hogy véleményük szerint a családtámogatási elemek mit adtak a hazai lakáspiacnak, és milyen hatással lehetnek az előttünk álló évben a lakáspiacra nézve. Emellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy szükségesnek látnák-e a meglévők mellé további támogatások bevezetését a lakásvásárlások elősegítése érdekében.

Mivel a felmérésünk az otthonfelújítási program bejelentését megelőző napokban készült, a megkérdezettek közül többen is utaltak a támogatás elindítására, de annak részletei akkor még nem voltak ismertek.

A támogatási elemeket nézve Magyarországon jellemzően a családok számára megalkotott lakásvásárlási támogatások jöttek létre, melyek pozitív oldalai mellett sokan bírálták azokat, amiért a támogatásból nem részesülők számára hozzájárulhattak a lakásárak emelkedéséhez. Hogy összességében hogyan értékelik ezeket a szakértők, és miben módosítanák a jelenlegi rendszert, azt az alábbiakban fejtették ki.

Hogy látják a szakértők?

Sápi Zoltán (Eltinga) úgy véli, mivel a CSOK Plusznál a használt és új lakások esetén ugyanolyan összegű állami támogatások állnak rendelkezésre, ezért az alacsonyabb árak miatt a használt lakásokra ez nagyobb kereslet generál. A korábbiakkal szemben a jelenlegi kedvezményes hitel egy része csak utólag válhat vissza nem térítendő támogatássá, miközben az azonnali vissza nem térítendő támogatási elem kikerült, ezért kevésbé törekedhetnek a vásárlók az elérhető állami források maximumának kihasználására. Jellemzően a magasabb jövedelemmel rendelkezők fogják csak új lakás vásárlására igénybe venni a CSOK Pluszt, aminek 150 millió forintos lakásra vonatkozó felső határa Budapest egyes kerületeiben akár korlátot is jelenthet.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés