Kilenc éve nem láttunk ilyen sok üres irodát Budapesten
Ingatlan

Kilenc éve nem láttunk ilyen sok üres irodát Budapesten

Portfolio
A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 377 170 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 560 590 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 816 580 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. Az üresedési ráta tovább emelkedett, a bérirodáknál 16,9, míg a teljes irodapiacon 13,8 százalék, ami 9 éves csúcsot jelent - derül ki a BRF legfrissebb, 2024 első negyedévi irodapiaci felméréséből.

2024 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült. A spekulatív céllal épült Millennium Gardens Dél 2. fázisát a Pest Központi alpiacon, míg a saját használatú Knorr-Bremse K+F központját Dél-Buda alpiacon adták át.

Az év eleji méretkorrekciók és állományrevízió során az irodaállomány mérete összesen 19 180 négyzetméterrel csökkent, illetve két épület került át a saját tulajdonú irodaházak közé, kettő épület kikerült és kettő hozzáadásra került az állományhoz.

A bruttó kereslet 2024 első negyedévében 94 980 négyzetmétert tett ki, amely az előző év azonos időszakához képest 24%-os növekedést jelent. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt 53%-kal. Az új szerződések a bérbeadások 36%-át tették ki, a bővülések 9%-ot, a saját használatra vásárlás részaránya pedig 2%-ot ért el.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

A nettó kereslet (szerződés hosszabbítás nélküli tranzakció) ugyanezen időszakban 42 270 négyzetmétert tett ki, amely 25%-os növekedést mutatott a 2023 első negyedévéhez viszonyítva. Az üresedési ráta 2024 első negyedévében elérte a 13,8%-ot.

A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,4 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,5 százalékponttal emelkedett.

2024 első negyedévében a legalacsonyabb üresedési rátát Észak-Buda alpiacon regisztrálták (8,4%), míg a legmagasabb érték, változatlanul az Agglomerációban volt mérhető (33,3%). Nettó abszorpció (korrigálva a méretváltozásokkal) az első negyedév során nem történt.

A legmagasabb bérlői aktivitást változatlanul a Váci úti irodafolyosón mérték, a teljes volumen 29%-át itt kötötték le. A Váci út után a második legnagyobb aktivitást a Belváros alpiacon regisztrálták, a tranzakciók 21%-a itt zárult le.

A BRF összesen 153 bérleti szerződést regisztrált az első negyedév során, átlagos méretük 621 négyzetméter volt, az előző negyedévhez képest 27%-kal csökkent a tranzakciók átlagos mérete. Öt szerződést kötöttek 3000 négyzetméternél nagyobb területre, amiből négy hosszabbítás és egy új szerződés volt. A negyedév legnagyobb tranzakciói a Váci úti irodafolyosón és a Belváros alpiacon történtek.

brf iroda 24 q1 tábla

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, Eston International, iO Partners és Robertson Hungary.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Luxus otthon lakás