Minden korábbi rekord megdőlt az ipari ingatlanok piacán

Minden korábbi rekord megdőlt az ipari ingatlanok piacán

A teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 090 570 m2-t tett ki tavaly év végén. Ebből a fővárosban és környékén található 3 487 830 m2, míg a regionális hazai állomány 1 602 750 m2. 2023 utolsó negyedévében Budapesten és környékén négy épülettel, összesen 40 370 m2-rel bővült a spekulatív állomány, a negyedéves kereslet viszont minden korábbi rekordot megdöntve elérte a 313 805 m2-t, amire a mérések kezdete óta nem volt még példa - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.

Rég láttunk ilyen számokat az irodapiacon - Mi történt a tavalyi év végén?

Rég láttunk ilyen számokat az irodapiacon - Mi történt a tavalyi év végén?

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 369 900 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 571 710 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 798 190 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található - derül ki a BRF legfrissebb, 2023 utolsó negyedévére vonatkozó felméréséből. A számok alapján tavaly év végén tovább kúszott felfelé az üresedési ráta, ami most 13,5 százalékon áll, ekkora értékre utoljára 2015 harmadik negyedévében volt példa.

Nyolc éve nem láttunk ilyet a logisztikai ingatlanok piacán

Nyolc éve nem láttunk ilyet a logisztikai ingatlanok piacán

A harmadik negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 047 330 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 447 460 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 599 870 négyzetméter. 2023 harmadik negyedévében öt épülettel, összesen 140 730 négyzetméterrel bővült a spekulatív állomány a fővárosban, a regionális piacokon szintén öt új átadást rögzítettek, ami 92 610 négyzetmétert tett ki. Az előbbi esetében a legnagyobb új épület a HelloParks Páty PT1 épülete volt (57 760 m2), míg vidéken a legnagyobb átadás a VGPark Beta A épülete (38 000 m2) volt Győrben - derül ki a BRF legújabb felméréséből. Az üresedési ráta a harmadik negyedév végén Budapest esetében 10,0%-ra emelkedett, amire nyolc éve nem volt példa.

Látványos mozgások indultak el a hazai irodapiacon - Eljött a nagy fordulat?

Látványos mozgások indultak el a hazai irodapiacon - Eljött a nagy fordulat?

Közzétette 2023 harmadik negyedévére vonatkozó irodapiaci összegzését a BRF. Ez alapján a teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 344 580 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 546 390 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 798 190 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. A piaci folyamatokat tükrözik a számok: tovább folytatódott az üresedési ráta emelkedése, miközben az új átadások volumene minimálisra csökkent. Az biztos, hogy élénkebb most a piac, mint az elmúlt időszakban, de ez még nem feltétlenül jelenti, hogy eljött a fordulat.

Véget ért a logisztika aranykora? - Nagyot ugrott az üresedés

Véget ért a logisztika aranykora? - Nagyot ugrott az üresedés

A második negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4 814 000 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 306 740 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 507 260 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. Az üresedési ráta nagyot emelkedett egy negyedév alatt, így mostanra eléri a 8,6 százalékot. Úgy tűnik, hogy az elmúlt néhány év aranykora egy időre véget ért, a hatalmas piacra került állományt mostanra lassabban szívja fel a piac.

Tovább kúszott felfelé az üresedés a budapesti irodapiacon

Tovább kúszott felfelé az üresedés a budapesti irodapiacon

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 334 880 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 536 690 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 798 190 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. 2023 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal, összesen 38 000 négyzetméterrel bővült. Az üresedési ráta pedig tovább kúszott felfelé, elérve a 12,6 százalékot, ami 0,4 százalékponttal magasabb a korábbi negyedéves adatnál - derül ki a BRF 2023 második negyedévére vonatkozó irodapiaci jelentéséből.

Új irány az ingatlanpiacon - Nagyot ugrott hirtelen az üresen álló raktármennyiség

Új irány az ingatlanpiacon - Nagyot ugrott hirtelen az üresen álló raktármennyiség

Közzétette 2023 első negyedévére vonatkozó ipari/logisztikai ingatlanpiaci adatait a BRF, ami alapján az első negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4 729 935 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosi agglomerációban található 3 241 150 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 488 785 négyzetméter. A BRF által végzett éves épület-méret felülvizsgálat során 5815 négyzetméterrel változott az aktuális állomány mérete, továbbá három, korábban nem nyilvántartott épület került a BRF által vizsgált spekulatív állományba. Az állomány bővülésének köszönhetően az üresedési ráta is nagyot emelkedett.

Most még a bérlők diktálnak, de jönni fog a bérbeadói fordulat

Most még a bérlők diktálnak, de jönni fog a bérbeadói fordulat

2023 első negyedévében már 12,2 százalékra kúszott fel a budapesti irodapiac üresedési rátája, míg a nettó abszorpció negatív tartományba került. A legfontosabb irodapiaci adatokról a BRF legfrissebb elemzése alapján már beszámoltunk, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit gondolnak a hazai tanácsadók a változásokról, aggasztónak találják-e a magas üresedési rátát, vagy ez is beleillik a nemzetközi folyamatokba. Egy kétrészes sorozatban mutatjuk be a szakértői válaszokat, az első megjelenése után, újabb három tanácsadót kérdeztünk meg: Tilki Róbert, a Robertson Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pál Tamás, a JLL szenior üzletfejlesztési igazgatója és Simonyi Balázs, az Eston International irodabérbeadási divíziójának vezetője szólaltak meg.

Aggódhatunk? - Növekszik a szakadék az új és a 10-15 éves irodaházak között

Aggódhatunk? - Növekszik a szakadék az új és a 10-15 éves irodaházak között

A napokban számoltunk be arról a 7 éves irodapiaci csúcsról, ami a BRF 2023 első negyedévére vonatkozó legfrissebb jelentésből derült ki: az üresedési ráta 12,2 százalékra kúszott fel, a nettó abszorpció pedig negatív tartományba került, összesen 19 160 négyzetméterrel csökkent a teljes elfoglalt állomány mérete a negyedévben. Kell vajon aggódnia a magyar irodapiacnak, vagy még éppen egészséges szintű az üresedés? Erről kérdeztük a hazai irodapiaci tanácsadókat, a válaszokat egy kétrészes sorozatban mutatjuk be. Íme az első rész, amelyben Borbély Gábor, a CBRE Magyarország kutatási igazgatója, Tóth Kristóf, a Colliers Magyarország kutatási igazgatója, és Hegedűs Orsolya, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának Valuation Associate kollégája, és a tanácsadási, valamint piackutatási részleg vezetője szólalt meg.

Hét éve nem láttunk ilyet a budapesti irodapiacon

Hét éve nem láttunk ilyet a budapesti irodapiacon

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 301 860 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 507 280 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 794 580 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. 2023 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 050 négyzetméterrel bővült. Átadásra került a felújított BIF Tower (8530 m2), valamint a Corvin Innovation Campus első fázisa (17 520 m2). Az üresedési ráta pedig tovább kúszott felfelé, elérve a 12,2 százalékot, amire több mint 7 éve nem volt példa - derül ki a BRF 2023 első negyedévére vonatkozó irodapiaci jelentéséből.

Aggódhatnak az irodapiac szereplői - Merre tovább innen?

Aggódhatnak az irodapiac szereplői - Merre tovább innen?

Rekordalacsony üresedés, kimagasló kereslet és emelkedő bérleti díjak - ezek voltak a három évvel ezelőtti irodapiac legfőbb megállapításai, azóta azonban nagyot fordult a világ. A 2020-ban megjelent Covid-járvány bár látványosan átalakította az irodahasználati szokásokat és nagy riadalmat keltett, a piaci mutatókban nem hozott azonnali, drasztikus változásokat, nem is hozhatott, hiszen a szerződések jellemzően 3-5 vagy akár 10 évre is szólnak. Az azóta eltelt közel három év azonban - más tényezők együttállásának köszönhetően - bebizonyította, hogy a piaci környezet mégis megváltozott, ami, ha így folytatódik tovább a helyzet az irodapiacon, akkor akár aggodalomra is adhat okot. A helyzet bonyolult, az átlag sokszor semmit nem mond. Külön kell kezelni alpiacokat, minőségi kategóriákat, műszaki felszereltséget, üzemeltetési előnyöket és hátrányokat, finanszírozási hátteret, bérlői szerződéseket és milliónyi aspektust, amitől az egyik ház finanszírozható és jó befektetés hosszú távon, a másik a szomszédban pedig kerülendő.

Hatalmas rekord született az ingatlanpiac legválságállóbb szegmensében

Hatalmas rekord született az ingatlanpiac legválságállóbb szegmensében

Megjelent a BRF legfrissebb, 2022 utolsó negyedévére vonatkozó ipariingatlan-piaci jelentése, ami alapján a negyedik negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4 582 660 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosi agglomerációban található 3 137 750 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány mérete 1 444 915 négyzetméter volt. A negyedév azonban egy másik szám miatt lesz emlékezetes, ugyanis aláírták az eddigi legnagyobb szerződést, ami 118 ezer négyzetméterre szól.

Nyoma sincs a válsághangulatnak a budapesti ingatlanpiacon - Sorra írják alá a szerződéseket a bérlők

Nyoma sincs a válsághangulatnak a budapesti ingatlanpiacon - Sorra írják alá a szerződéseket a bérlők

2022 negyedik negyedévében a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal, összesen 75 910 m2 -rel bővült, ezzel 4 251 570 négyzetméterre nőtt az „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület. Az üresedés a korábbi negyedévi 11%-ról valamelyest nőtt, 11,3%-ra, ugyanakkor a bruttó kereslet hozta a korábbi negyedévek 100 ezer négyzetméter körüli értékét. Bár a bérleti szerződések átlagos mérete kisebb lett, mégis úgy tűnik, hogy továbbra is keresik a bérlők az új lehetőségeket.

Rendőrségi ügy lett az MNB vizsgálatából: több ezer befektetőt húzhattak csőbe Magyarországon

Rendőrségi ügy lett az MNB vizsgálatából: több ezer befektetőt húzhattak csőbe Magyarországon

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. A jegybank az azonnali tiltás mellett honlapblokkolásról, számlazárolásról is döntött. Aki az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, jelentkezzen az MNB feljelentése alapján büntetőeljárást folytató BRFK-nál vagy az MNB-nél - kéri a felügyelet.

Tovább szárnyal az ingatlanpiac legválságállóbb területe

Tovább szárnyal az ingatlanpiac legválságállóbb területe

Gyors ütemben bővült tovább a hazai ipari/logisztikai állomány. A negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4 490 200 négyzetmétert tett ki, amiből a fővárosi agglomerációban található 3 076 770 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 413 430 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb számaiból. A sok átadás ellenére csökkent az üresen álló területek aránya, úgy tűnik tehát, hogy a magas kereslet továbbra is kitart.

Kiemelkedő számok érkeztek a hazai irodapiacról - Nyoma sincs az összeomlásnak

Kiemelkedő számok érkeztek a hazai irodapiacról - Nyoma sincs az összeomlásnak

Négy új irodaházzal, összesen 82 420 négyzetméterrel bővült 2022 harmadik negyedévében a budapesti modern irodaállomány, elérve a 4 175 670 négyzetmétert. Az elmúlt 9 évben mindössze két olyan negyedév volt, amikor ennél több irodaterület került a piacra. Az üresedési ráta tovább emelkedett, így jelenleg 11 százalékon áll - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.