FONTOS Megjött a Standard and Poor's ítélete Magyarországról
Prémium

Naperőmű-tulajdonos? Így kerülje el az akár többmilliós pótdíjat! (x)

PR cikk
Közel 500 millió forintnyi összbírságot kaptak a hazai erőművek egy törvénymódosítást követően

A törvényhozás április 1-ével módosította a menetrendezéshez, vagyis az erőművek által várhatóan megtermelt energiamennyiség előzetes megadásához kapcsolódó kötelezettségek szankcionálását. A pontatlanság miatt elmarasztalt, KÁT-rendszerben működő erőművek tulajdonosai és a szolgáltatók azóta összesen 464 millió forintot fizettek be bírságként a MAVIR Zrt. kasszájába. A Mavir Zrt. által közölt adatok szerint a pótdíjak legkevesebb harmadát naperőművek tulajdonosaitól szedték be. A 2014-ben alakult Reliable Energy Group (REG) Zrt. mesterséges intelligencián alapuló elemzési rendszerének köszönhetően eddig mentesült a pótdíjfizetés terhe alól.

REG_portfolio_grafika_2v-01

A magyar energiarendszer kiegyenlítetlenségéből fakadó problémára az úgynevezett menetrendezés hivatott megoldást nyújtani. Ennek értelmében minden erőmű köteles előre adatot küldeni a várható, általa megtermelt energia mennyiségéről. A pontos adatszolgáltatást az állam a KÁT-os erőműveknél bónuszfizetéssel ösztönözte vagy pótdíjjal büntette - ami a mai rendszerhez képest elhanyagolható mértékű volt -, azonban 2020. áprilisa óta új jogszabályt lépett életbe: minden termelő maga felel a saját kiegyenlítetlenségéből származó pótdíjért. Az eddig eltelt néhány hónapban a területet felügyelő MAVIR Zrt. összesen 464 millió forintnyi büntetés megfizetésére kötelezte a menetrendezésben elmarasztalt, KÁT-rendszerben működő erőművek tulajdonosait vagy a menetrendezést végző cégeket. A MAVIR Zrt. által publikált adatokból kiderül, hogy ebből az összegből a naperőművekre több mint 140 millió forint hárult. A bajai REG Zrt. felkészültségének és tapasztalatainak köszönhetően nem kényszerült pótdíjfizetésre.

Mi a REG Zrt. titka? Hogyan lehet naperőmű tulajdonosaként elkerülni a mindenki számára kötelezővé tett pótdíjazást?

  1. Csökkentse a kockázatot egy innovatív partnerrel!

Magyarországon az évi napsütések száma délen, dél-keleten a legnagyobb – 2000 óra fölé tehető –, azonban időről időre jelentkezhetnek eltérések. Teljesen pontos menetrend – vagyis a rendszerbe betáplált, napi energiamennyiség-előrejelzés – összeállítása ezért az ország összes, a területen dolgozó céget komoly kihívás elég állítja. A REG Zrt. komplex üzemeltetési szolgáltatást nyújt, s ennek köszönhetően a menetrendek módosításával azonnal reagálni tud a nem tervezett termeléskiesésekre. A múltbeli időjárás- és az összetett, 3 szolgáltatótól (OMSZ és két külföldi cég) vásárolt előrejelzési adatokat mesterséges intelligencia elemzi, ezzel segítve a még pontosabb menetrendek készítését. Erre építve a napelemparkok  pillanatnyi teljesítményük alapján kaphatnak folyamatosan frissített, pontosított  előrejelzéseket.

2. Mérje fel, melyik az optimális menetrendezési szolgáltató!

A kiválasztás alapjánál több szempontot érdemes figyelembe venni. Először is meg kell vizsgálni a partner informatikai hátterét, annak színvonalát. Másodszor, nem szabad bedőlni az „évtizedes” tapasztalatot kommunikáló cégeknek, hiszen ez a szolgáltatás csak 2018 júliusa óta kötelező. Ezen túl az is felmérendő, hogy a szolgáltató vajon ismeri-e azt az erőművi rendszert, amelyhez kapcsolódóan menetrendezést végez: a jelentés így nemcsak az időjárással-előrejelzés alapján számítódik, hanem a figyelembe veszi a rendszer éppen aktuális teljesítményét is. A REG Zrt. mindezen kérdésekre megnyugtató válaszokkal rendelkezik.

3. Nézzen bele a menetrendezést vállaló cég zsebébe!

Furcsán hangzik? Pedig ez felettébb ajánlatos. Rendkívül fontos ugyanis, hogy a menetrendezést nyújtó cég pénzügyileg biztos lábakon álljon, és a szolgáltató képes legyen önerőből megfizetni a szolgáltatási szerződésében vállalt esetleges bírságot. Abban az esetben, ha a szolgáltató nem képes viselni ezt a terhet, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal a napelempark tulajdonosán hajtja be a megállapított összeget.

A Reliable Energy Group Zrt. 2014-ben alakult, magyar tulajdonban lévő vállalkozás, menetrendező szolgálgatását 2016-ban kezdte meg. Az első menetrendcsoport 2018. november 1-én jött létre 114 taggal. 2020-ra ez a szám 189-re növekedett, a következő félév során várhatóan további 63 erőművel indul el az együttműködés. Az említett csoportban KÁT-os, 500 kW alatti rendszerek szerepelnek. A portfólió folyamatos bővülése és az elért eredmények hatására 2019 elején megnyílt a második menetrendcsoport, melyben a METÁR-KÁT-os kiserőművek, köztük a MOL Solar Operator Kft. 3 db, összesen 18 MW teljesítményű naperőműve. 2019-ben a cég részére a MAVIR által kifizetett bónusz értéke 120 000 000 Ft volt. Reagálva a változó szabályozásra, 2020 áprilisban a két csoport összevonásra került, jelenleg a tagok száma már meghaladja a 200 erőművet.

(X)

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház