tornado
Prof

Azt hitted, hogy egy aranyos mese az Óz, a nagy varázsló? Pedig az kőkemény monetáris politika

András Bence
Az amerikaiak legkedvesebb meséje az Óz, a nagy varázsló. Itthon is szinte mindenki ismeri ezt az aranyos történetet, csak éppen azzal nincsenek tisztában, hogy az valójában miről is szól. Pedig egyértelműen ott van a sorok között az üzenet: veszélyes irányba megy a monetáris politika és csak a bimetál rendszer menthet meg minket. Ha mindez hihetetlenül hangzik, akkor az alábbi cikkben most segítünk megérteni, pontosan mire is utalt a szerző.

Magyarországon is mindenki ismeri és szereti Frank Baum meseregényét, az Óz, a nagy varázslót.  A több mint száz éves, számos kiadást megélt műből az évek során musical és film is készült. Amerikában talán mind közül ez a legismertebb mese, nem véletlen például, hogy a Kongresszusi Könyvtár is a legnagyobb és leginkább imádott hazai történetnek kiáltotta ki.

A mesében Dorkát és Totó nevű kutyáját egy forgószél ragadja el Kansasből, majd nemsokára Óz varázslatos világában találják magukat. Itt aztán egy küldetésre indul a lány, hogy hazajuthasson a tanyájára, de eközben új barátokra is lel. Kalandjai egy sárga téglával kikövezett úton vezetnek el a Smaragdvárosba, hogy aztán újabbnál újabb kihívásokkal találkozzon. Zöld üvegű szemüvegek, gonosz boszorkányok és egy ezüstcipellő is előkerül, a történet magával ragadó az kétségtelen. Szerencsére Dorka is hazajut a végén, noha nincs éppen könnyű dolga. Igazán kár mondjuk, hogy az a bizonyos ezüstcipellője a végső repülésben odaveszik.

Amiről valójában szó van

Talán nem sokan gondolnák, hogy egy ilyen ártatlan mese nem csak egy jószívű lány kalandjairól szólhat. A történet titkos jelentése meglepően sokáig nem tűnt fel senkinek a megjelenése után, de aztán néhány tudósnak szemet szúrtak a benne rejlő utalások. Történészek, politikatudósok és közgazdászok végül rendkívüli alapossággal elemezték ki a mesét, hogy számos olyan leírást és karaktert találjanak benne, ami reflektál a korabeli társadalmi helyzetre.

Közgazdászok számára talán a leginkább megdöbbentő felfedezés az lehetett, hogy a mese rejtetten egy kőkemény monetáris politikai állásfoglalást tartalmaz. Dorka kedves és naiv természetével az amerikai népet jelképezi, aki azon a bizonyos sárga téglával kikövezett úton halad a Smaragdvárosba. Ott pedig ugyebár zöldre színezett szemüvegen keresztül lehet csak látni a világot.

Ezek a leírások és ezek a színek szinte biztos, hogy mélyebb üzenettel bírnak: a szerző a sárga úttal az aranystandardot szimbolizálhatta, a zölddel pedig a fiat pénzre utalhatott, amit az USA-ban az 1860-as években kezdtek el nyomtatni.

Frank Baum egy időben újságíróként dolgozott és nagyon is tisztában volt a korabeli társadalmi és gazdasági folyamatokkal. Egyáltalán nem volt tőle távoli, hogy írásaiban akár mélyebb utalásokat is tegyen a társadalmi és gazdasági folyamatokra. Vagy hogy határozott (és néha megdöbbentő) véleményt nyilvánítson.

Mi is történt akkoriban?

A történet mögött meghúzódó események szorosan kötődnek a pénzhez és az amerikai monetáris politikához. 1873-ban ugyanis olyan törvényt hoztak az USA-ban, amely kihagyta az ezüst dollárt az államilag engedélyezett érmék listájából, vagyis érdemben felforgatta az ország monetáris politikai rendszerét. Ez a lépés gyakorlatilag visszaszorította a gazdaságban forgó pénzmennyiséget és ezáltal az árszínvonal 1880-tól 1896-ig 23 százalékkal esett vissza.

Ez a fajta defláció elsősorban az északon székelő bankároknak kedvezett, akik a legnagyobb hitelezőkként voltak jelen a gazdaságban. A rögzített kamatlábakkal operáló banki hitelek extrán jövedelmezőek voltak deflációs környezetben, és ez ráadásul a déli farmereknek fájt a leginkább, akik az adósaik voltak. Mindez mindjárt más színben tünteti fel Dorka tanyáját, ahonnan elragadta a forgószél.

A korabeli monetáris politikai kritikákat megfogalmazó törekvést a Szabad Ezüst mozgalom neve alatt találjuk meg a történelemkönyvekben. Ez lényegében arról szólt, hogy az aranystandard rendszerét fel kéne cserélni az úgynevezett bimetál rendszerrel, amiben egyszerre lehet aranyból és ezüstből is pénzt verni.

Az ezüst kiemelt témája volt az 1896-os amerikai elnökválasztásnak, amiben William McKinley a republikánus oldalon az aranystandard mellett állt ki, míg a demokrata William Jennings Bryan a bimetál rendszert támogatta. Azon év november 3-án a republikánus jelölt nyert. Frank Baum pedig pont ezen választást követően írta meg legendás meséjét, így szinte nem is kellett volna meglepetésként érjen senkit, hogy ilyen vonatkozása is van a történetnek.

Mindez mégis csak a jóval későbbi elemzésekből derült ki, valahogy mindenki figyelmét elterelhette a bájos történet. Pedig az utalások egyértelműek: Dorka barátai is mind az akkori eseményekre reflektálnak: a madárijesztő a farmereket képviseli, a bádogember az ipari munkásokat, az oroszlán pedig a demokrata elnökjelölt, William Jennings Bryan megtestesítője.

Megoldás: az ezüstcipellő

A sárga téglával kikövezett út, ami ugye az aranystandard, jól láthatóan veszélyekkel van tele, a varázsló – aki pedig feltehetően a republikánus jelöltre utal – pedig nagy ígéreteket tesz, hogy aztán a végén kiderüljön: az egész csak ámítás. Dorka gondjait pedig nem más oldja meg, mint az ezüstcipellő, ami szinte már kizárt, hogy véletlen egybeesés lenne.

Ez a mindenki által jól ismert és szeretett mese tehát valójában egy kőkemény monetáris politikai állásfoglalás a bimetál rendszer mellett. A valóságban bár az aranystandard maradt érvényben, de a defláció miatt korábban pórul járt adósok mégis megmenekültek, mert visszatért az egészséges infláció. A megváltást az újabb aranylelőhelyek felfedezése hozta el Alaszkában, Ausztráliában és Dél-Afrikában, ami kedvezően hatott a pénzmennyiségre.

Az amerikaiak arannyal való kapcsolata innentől még jó hosszan végigkíséri a történelmüket, ők voltak ugyanis azok, akik aztán a leghosszabban ragaszkodtak ehhez a nemesfémhez.

Az arany történetéről, illetve a vele egy ideig versenyző bimetál rendszerről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Címlapkép forrása: Getty Images

moynihan
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
Ukrán orosz katona stock
amerikai-egyesult-allamok-kinai-kemleggomb
Orosz olajkút
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid korhaz