borton unios palyazat1500
Uniós források

Közel 5 ezer börtönviselt ember beilleszkedésében segít egy átírt EU-pályázat

Portfolio
Az Európai Bizottsággal történt egyeztetések nyomán módosították a „Fogvatartottak reintegrációja” című EFOP-1.3.3-16 kódszámú uniós pályázatban vállalt különböző indikátorokat és azok elérési menetrendjét (mérföldkövek), ezzel összefüggésben pedig a kiírás szövege számos helyen módosult – derült ki a hivatalos pályázati oldalon hétfőn megjelent közleményből.

A fő indikátor azonban nem változott, miszerint legalább 4600 fogvatartottat be kell vonni a munkaerőpiaci integrációs folyamatba, illetve mellett számos segítő személyt is be kell vonni különféle képzésekbe, hogy hatékonyan tudják segíteni az elítéltek munkaerőpiaci és társadalmi integrációját. A hivatalos pályázati kifizetési adatbázis szerint a 4,2 milliárd forintos keretösszegű pályázatból 3,5 milliárd forintot már kifizettek (előlegként), így évek óta zajlik magának a projektnek a megvalósítás, igaz most kicsit módosítottak a célrendszeren és így a szabályrendszeren is.

A projekt célja egyébként a módosított szöveg szerint - építve az előzmény projektek tapasztalataira és eredményeire – „a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek, a letartóztatottak társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának erősítése és az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése.” Ennek a fő célnak az érdekében a projekt megvalósítójának vállalnia kell, hogy „a projekt megvalósításával hozzájárul a fogvatartottak munkaerőpiacon való megjelenésének elősegítéséhez és társadalmi reintegrációjuk megvalósításához

  • szakemberek felkészítésével, képzésével
  • a célcsoport fejlesztésével, képzésével, szakképzésével és gyakorlati ismeretekkel történő ellátásával, valamint kiegészítő humán szolgáltatások és utánkövetés biztosításával.

A célok elérését szolgáló 3 beavatkozási logika a módosított szöveg szerint:

  1. A célcsoporttal foglalkozó szakemberek felkészítése, egységes és korszerű ismeretekkel való ellátása annak érdekében, hogy képessé váljanak a reintegrációt segítő szolgáltatások egységes alapelvek mentén történő, magas színvonalú biztosítására.
  2. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében egyénre szabott reintegrációs szolgáltatások megvalósítása a célcsoport számára.
  3. A célcsoport számára a büntetésvégrehajtási intézeten kívül Pártfogó Felügyelői Háttérintézmény (közösségi foglalkoztatók) működtetésével egyénre szabott reintegrációs szolgáltatások biztosítása és külön magatartási szabályok végrehajtása. Célja a szabadult elítéltek társadalmi reintegrációjának elősegítése, valamint a reintegrációs őrizetben, társadalmi kötődés programban részt vevő fogvatartottak és hozzátartozóik, személyiségének és kompetenciáinak fejlesztése, munkaerőpiaci készségeik és lehetőségeik támogatása, szabadidős programok szervezése, valamint jóvátételi programok és a külön magatartási szabályok teljesíthetőségének megteremtése.

A fentiek mellett a projekt megvalósítását szolgáló mérföldköveket is átírták és a negyedik mérföldkő az alábbiakat tartalmazza, ami jól leírja a projekt teljeskörű megvalósításával járó hatásokat:

A projekt megkezdését követő 45 hónapon belül a projekt keretében a reintegrációs programba bevont személyek száma eléri a 4600 főt, a képzettséget szerzett személyek száma eléri az 1100 főt, a fogvatartotti engedélyezett kapcsolattartók, szabadultak rokonai bevonásával érintett létszám eléri az 1000 főt, a kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozáson részt vett személyek száma eléri az 1800 főt, a fiatalkorúak bv. intézeteiben egyéni fejlesztési tervet aláíró fogvatartottak száma eléri a 150 főt, valamint a Közösségi foglalkoztató bármely programját igénybe vevő ügyfelek száma eléri a 600 főt.

Címlapkép forrása: MTI/Ujváry Sándor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GettyImages-1212189650
norilszk olajomles oroszorszg
ausztria koronavirus jarvany becs200706
Frankfurti tőzsde
ugrik forint erosodik arfolyam 2020 julius
tőzsde, dollár, árfolyam
dollar_bankjegy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
adozas_nav