Közel 5 ezer börtönviselt ember beilleszkedésében segít egy átírt EU-pályázat
Uniós források

Közel 5 ezer börtönviselt ember beilleszkedésében segít egy átírt EU-pályázat

Portfolio
Az Európai Bizottsággal történt egyeztetések nyomán módosították a „Fogvatartottak reintegrációja” című EFOP-1.3.3-16 kódszámú uniós pályázatban vállalt különböző indikátorokat és azok elérési menetrendjét (mérföldkövek), ezzel összefüggésben pedig a kiírás szövege számos helyen módosult – derült ki a hivatalos pályázati oldalon hétfőn megjelent közleményből.

A fő indikátor azonban nem változott, miszerint legalább 4600 fogvatartottat be kell vonni a munkaerőpiaci integrációs folyamatba, illetve mellett számos segítő személyt is be kell vonni különféle képzésekbe, hogy hatékonyan tudják segíteni az elítéltek munkaerőpiaci és társadalmi integrációját. A hivatalos pályázati kifizetési adatbázis szerint a 4,2 milliárd forintos keretösszegű pályázatból 3,5 milliárd forintot már kifizettek (előlegként), így évek óta zajlik magának a projektnek a megvalósítás, igaz most kicsit módosítottak a célrendszeren és így a szabályrendszeren is.

A projekt célja egyébként a módosított szöveg szerint - építve az előzmény projektek tapasztalataira és eredményeire – „a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek, a letartóztatottak társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának erősítése és az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése.” Ennek a fő célnak az érdekében a projekt megvalósítójának vállalnia kell, hogy „a projekt megvalósításával hozzájárul a fogvatartottak munkaerőpiacon való megjelenésének elősegítéséhez és társadalmi reintegrációjuk megvalósításához

  • szakemberek felkészítésével, képzésével
  • a célcsoport fejlesztésével, képzésével, szakképzésével és gyakorlati ismeretekkel történő ellátásával, valamint kiegészítő humán szolgáltatások és utánkövetés biztosításával.

A célok elérését szolgáló 3 beavatkozási logika a módosított szöveg szerint:

  1. A célcsoporttal foglalkozó szakemberek felkészítése, egységes és korszerű ismeretekkel való ellátása annak érdekében, hogy képessé váljanak a reintegrációt segítő szolgáltatások egységes alapelvek mentén történő, magas színvonalú biztosítására.
  2. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében egyénre szabott reintegrációs szolgáltatások megvalósítása a célcsoport számára.
  3. A célcsoport számára a büntetésvégrehajtási intézeten kívül Pártfogó Felügyelői Háttérintézmény (közösségi foglalkoztatók) működtetésével egyénre szabott reintegrációs szolgáltatások biztosítása és külön magatartási szabályok végrehajtása. Célja a szabadult elítéltek társadalmi reintegrációjának elősegítése, valamint a reintegrációs őrizetben, társadalmi kötődés programban részt vevő fogvatartottak és hozzátartozóik, személyiségének és kompetenciáinak fejlesztése, munkaerőpiaci készségeik és lehetőségeik támogatása, szabadidős programok szervezése, valamint jóvátételi programok és a külön magatartási szabályok teljesíthetőségének megteremtése.

A fentiek mellett a projekt megvalósítását szolgáló mérföldköveket is átírták és a negyedik mérföldkő az alábbiakat tartalmazza, ami jól leírja a projekt teljeskörű megvalósításával járó hatásokat:

A projekt megkezdését követő 45 hónapon belül a projekt keretében a reintegrációs programba bevont személyek száma eléri a 4600 főt, a képzettséget szerzett személyek száma eléri az 1100 főt, a fogvatartotti engedélyezett kapcsolattartók, szabadultak rokonai bevonásával érintett létszám eléri az 1000 főt, a kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozáson részt vett személyek száma eléri az 1800 főt, a fiatalkorúak bv. intézeteiben egyéni fejlesztési tervet aláíró fogvatartottak száma eléri a 150 főt, valamint a Közösségi foglalkoztató bármely programját igénybe vevő ügyfelek száma eléri a 600 főt.

Címlapkép forrása: MTI/Ujváry Sándor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
integritás hatóság