Uniós források

Brüsszel döntött: hatalmas összeget ad a kassai autópálya-építésre

MTI
|
Portfolio
Az Európai Bizottság arról döntött a napokban, hogy több mint 173 millió euróval (56,5 milliárd forinttal) támogatja a szlovákiai Kassa körül észak-keleti irányban található autópályák építését.
A 173 millió eurós brüsszeli döntés a felvidéki Budamér (Budimír) és Magyarbőd (Bidovce) közötti, valamint a Kassaolcsvár (Kosicke Oqsany) és Rás (Hrasovík) közötti autópálya-szakaszok építését támogatja. A projekt javítani fogja az úthálózatot Kassa környékén, így a város 240 ezer lakosa gyorsabban és biztonságosabban közlekedhet majd a jövőben, illetve jobb lesz az összeköttetés Szlovákia és a környező országok között is - emeli ki a bizottsági közlemény. A projekt a tervezet szerint az idén decemberre elkészül.

A kassai térség lakosai lesznek az első haszonélvezői a fejlesztésnek. Végső soron azonban minden európai és az európai gazdaság egésze is profitálni fog a jobb összeköttetésből és annak kedvező hatásaiból a növekedés, a kereskedelem és a turizmus terén

- közölte Maros Sefvovic, a brüsszeli testület szlovák alelnöke.

Az Európai Unió csaknem 3,5 milliárd eurót (nagyjából 1140 milliárd forintot) fordít a szlovákiai közlekedési és energetikai hálózatok fejlesztésére a 2014-2020-as költségvetési ciklusban.



Amint a bizottsági közlemény rámutat:

a nagy horderejű döntés nemcsak a Kassa körül közlekedőknek jó hír, hanem a környező országokra is kihat. Ez valóban így van, mert például most épül Miskolcról az északi országhatárig tartó M30-as autópálya, így tehát a Miskolc-Kassa tengely miatt a Kassát érintő döntés Miskolc térségére is kihat.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. oldala szerint két szakaszban valósul(t) meg az M30-as autópálya, illetve autóút építése: a Tornyosnémeti és az országhatár közötti 2×2 sávos autóút már elkészült 4,4 milliárd forintért (85%-os EU-támogatás mellett), 2017 vége óta használhatják az autósok, és így a szlovák R4-es gyorsforgalmi úthoz csatlakozik a magyar-szlovák határ túloldalán (ez látható az alábbi képen és a címlapképen).

Brüsszel döntött: hatalmas összeget ad a kassai autópálya-építésre
Kamion az M30 gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ közötti szakaszának felhajtóján az avatás napján, 2018. január 16-án. MTI Fotó: Vajda János
A másik szakasz Miskolc és Tornyosnémeti között autópálya minősítésű, ennek pedig jelenleg zajlik az építése és várhatóan 2021 augusztusára fejeződik be. Az 56 km-es szakasz kivitelezésének szerződéses összege 183 milliárd forint, amelynek 85%-át szintén az EU fizeti.

Brüsszel döntött: hatalmas összeget ad a kassai autópálya-építésre
Címlapkép és kép forrása: MTI Fotó: Vajda János
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaf, európai unió csaláselleni hivatala