Előfizetői tartalom

Ez az egyik legerősebb ágazat most a részvénypiacon

Az amerikai részvénypiac egyik legerősebb területe most a pénzügyi szektor, amely a koronavírus miatti lezárások során a korábban vártnál jóval kisebb vesztségeket volt kénytelen elszenvedni, miközben a kilábalás során a gazdaságba öntött pénzek hatása igencsak pozitív volt az ide tartozó vállalatokra. A rotáció beindultával ezért a korábban alulteljesítő ágazatokra is megnőtt a kereslet az intézményi befektetők részéről. Ide tartoznak a biztosítók is, amelyek stabil és növekvő díjbevételeik révén viszonylag alacsony kockázatú pozíciónak számítottak a részvénypiaci szereplők számára, miközben egy erős trend is kialakult az árfolyamukban. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy mennyi az esélye a folytatódásnak.

Korábban már a pénzügyi szektor több ágazatáról írtunk, hiszen a klasszikus kereskedelmi bankok és a befektetési szolgáltatók is erős trendben és adott esetben fontos ellenállás szintek közelében tartózkodtak. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a hasonló részvények elsősorban már nem a trendek első felében szoktak igazán megélénkülni, aminek a teljes piacra vonatkozóan is lehetnek következményei. A felívelő ciklusokban idő kell hozzá, hogy a vállalatok merjenek nagyobb tőkeáttételt vállalni, vagyis több hitelt felvenni, a befektetési aktivitás is inkább ekkor élénkül meg. Nem kivétel a biztosítási ágazat sem, ahol a már felhalmozódó tartalékok idején hajlamosabbak mind a háztartások, mind a magánszemélyek többet költeni arra, hogy fedezzék magukat bizonyos kockázatokkal szemben.

További előnye az ilyen cégeknek, hogy ha egyszer egy szerződés életbe lépett, akkor csak a legszükségesebb hétköznapi termékek és rezsiszámlák vannak a havi díjak előtt, vagyis ezeket az emberek még nehéz időkben is hajlandóak fizetni. Emiatt a befektetők egyébként is szeretik a hasonló papírokat, különösen az ilyen időkben: nem túl fókuszált portfólió esetén mérsékelt kockázat mellett jó hozamokat hozhatnak. Az már más kérdés, hogy a pénzügyi szektor egészét nézve a tőkeáttétel növekedése előbb vagy utóbb fenntarthatatlanná teszi a növekedést, főleg ha a gazdaság a rendszeren kívülről kapja a szteroidokat.

Bár a legtöbb ágazati részvényeket vizsgáló technikai elemzésben érdemes az adott szegmenshez tartozó ETF-et is megnézni, jelen helyzetben meglepő módon csak olyan alapok találhatóak a virtuális parketten, amelyek nettó eszközértéke, és ami még fontosabb: forgalma sem érik el azt a szintet, amely révén a technikai elemzés során valós piaci jelzéséket lehetne felfedezni bennük. Emiatt ezúttal csak egyedi részvényekre kerül sor.

Erről szól még a cikk:

  • Stabil trendben az egyik legismertebb biztosító
  • Még kávéval is altató részvény, mégis hozza a pénzt a befektetőknek
  • Nagy székház Manhattanben, szűk konszolidáció a grafikonon
  • Árral szemben esik az insurtech papír

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés