Előfizetői tartalom

Egy pillanatra Magyarországon volt a legolcsóbb a benzin egész Európában

Európa-szerte jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára az elmúlt hetekben, Magyarországon viszont hatósági áras a normál benzin és a gázolaj, ráadásul a forint is gyengült az euróval szemben, így fordulhatott elő, hogy múlt héten egész Európában nálunk volt legolcsóbb a benzin euróban kifejezve.

Miközben egész Európában meredeken emelkednek az üzemanyagárak, van néhány olyan ország, ahol a kormány árplafont vezetett be, és rögzítette a normál benzin és gázolaj árát. Ilyen ország Szlovénia és Horvátország mellett Magyarország is, literenként 480 forint a hatósági kiskereskedelmi ár.

Üzemanyagárstop időrend

Tavaly november 15-én a kormány üzemanyagárstopot vezetett be, literenként 480 forintban határozta meg a normál benzin és a gázolaj legfelső kiskereskedelmi árát.

Idén február 13-án bejelentették, hogy a kormány az üzemanyagok hatósági árának fenntartása mellett döntött további 3 hónapra, az intézkedést 2022. május 15-ig tartják fent.

Idén február 23-án több intézkedést hozott a kormány a kiskutak megsegítésére (hitelmoratórium, készletezési díj elengedése, szocho elengedése, beruházási támogatás, áthidaló hitel, külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése)

Idén február 28-án jelentették be, hogy aznaptól 480 forintban maximalizálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is a kormány.

Szintén február 28-án jelentették be, hogy csökkenti a kormány a benzin és a gázolaj jövedéki adóját literenként 5-5 forinttal, és az üzemanyagok mentesülnek a készletezési díj alól.

Március 10-én literenként további 20 forint jövedéki adó csökkentésről döntött a kormány, és korlátozták azoknak a fogyasztóknak a körét, akikre vonatkozik a hatósági üzemanyagár.

Múlt hét hétfőn komoly pánik alakult ki a nemzetközi tőkepiacokon, ebben a környezetben a kőolaj világpiaci ára 135 dollár közelébe száguldott,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés