Magyarországon is gyártanak olyan csúcsszámítógépeket, amiket az Aston Martin és a Dreamworks használ
Üzlet

Magyarországon is gyártanak olyan csúcsszámítógépeket, amiket az Aston Martin és a Dreamworks használ

Portfolio
Csúcstechnológiát gyártanak Üllőn: a Lenovo 35 ezer négyzetméteres üzemében szerelik össze az olyan munkaállomásokat, amiket világszerte a legbonyolultabb tervezési folyamatokhoz használnak – többek között az Aston Martin mérnökei vagy a Dreamworks rajzfilmgrafikusai.

A cikk megjelenését a Lenovo támogatta.

Workstationöknek, szabad fordításban grafikus munkaállomásoknak nevezi a Lenovo azokat a speciálisan tervezett számítógépeket, amelyek egy átlagos PC-hez vagy lapotophoz képest jóval fejlettebb teljesítményre képesek, ugyanakkor hatékonyan kapcsolódhatnak egymáshoz, számos munkafolyamatban.

A munkaállomások tipikus felhasználási területét a grafikus modellezés jelenti: az eszközöket sokszor használják olyan iparágakban, ahol bonyolult tervezési folyamatokat kell megrajzolni, vizuálisan ábrázolni, vagy akár 3D-ben modellezni. Ilyen lehet az építészet, a gépészet, az autóipari modellezés, vagy azok a területek, ahol összetett ábrákat kell elemezni, mint például az egészségügyben a CT-eredmények értékelésénél.

Üllőn készülnek a csúcstermékek

A tavaly átadott üllői üzemben, többek között az asztali grafikus munkaállomások teljes portfolioját is gyártják készülnek – tájékoztatta a Portfolio-t a Lenovo. A gyárban mintegy ezer munkavállalót alkalmaznak, akik a rendszerek végső összeszerelését végzik, a világ több pontjáról érkező alapanyagokból, részegységekből.

lenovo gyár üllőn
Az üllői üzem Fotó: Lenovo

A 35 ezer négyzetméteres üzem az egyetlen „in-house manufacturing”, azaz a Lenovo saját tulajdonában működő egység Európában, Afrikában és a közel-keleti térségben, így kiemelt szerepet játszik a globális gyártási folyamatban. Fontosságát jól jelzi, hogy hasonló gyárakat a „legközelebb” csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Mexikóban, Argentínában, vagy Japánban találhatunk.

Üllőn asztali és grafikus munkaállomásokat és szervereket állítanak elő, itt készülnek hasonló eszközök is, amiket világcégek használnak grafikai munkáikhoz.

A Lenovo beszállítója például a Dreamworks rajzfilmgyártónak vagy az Aston Martin autógyárnak is, ahol az autók formatervezésénél, aerodinamikai teljesítményeik vizsgálatánál alkalmazzák a grafikus mobil és asztali munkaállomásokat.

A grafikai teljesítmény és a távoli elérés hatékonysága a mérvadó

Ezek a rendszerek ugyanis kimondottan jól teljesítenek a grafikai munkáknál, ezért például az építészetben is jól tudják hasznosítani őket. Összehasonlításként: korábban a mérnököknek akár egy órát is várniuk kellett bizonyos szerkezeti modellek betöltésére, ami lelassította az egyéni teljesítményüket és korlátozta a kollégákkal való együttműködésüket is. A legújabb technológiának köszönhetően ez a várakozási idő percekre, vagy akár másodpercekre rövidülhet le.

Hasonlóan eredményes a gépek működése az üzleti modellezésnél. Mint megtudtuk,

számos tőzsdei, pénzügyi elemzéssel foglalkozó cég alkalmazza ezeket az eszközöket, egyrészt a fejlett számítási kapacitás, másrészt a hatékony grafikai megjelenítés miatt.

A gyártó tájékoztatása szerint a workstationök egyik fontos tulajdonsága, hogy a lapotopok -például a P15 vagy a P1 mobil munkaállomás - nemcsak önmagukban rendelkeznek komoly informatikai kapacitással, hanem rendszerbe kapcsolva, például egy asztali gép támogatásával, távoli eléréssel is hatékonyan működnek. Ez elsősorban azoknál a munkafolyamatoknál jelent versenyelőnyt, ahol több felhasználó dolgozik közösen egy – például nagy grafikai teljesítményt igénylő – projekten, akár úgy, hogy mindenki home office-ban végzi a munkát. Ezek a gépek általában 11. generációs Intel® Core™ i9 vagy Intel® Xeon® processzorokkal vannak felszerelve – mindkettő vPro® technológiával rendelkezik.

lenovo laptop thinkpad orvos röntgen
Fotó: Lenovo

A Lenovo mobil grafikus munkaállomásokat katonai szintű követelményrendszer alapján tesztelik, és szélsőséges körülmények között is jól működnek. A tesztek a legkedvezőtlenebb, a sarkvidéki fagytól a sivatagi homokviharokig terjedő környezeti változókra terjednek ki, ideértve a hőmérsékletet, a légnyomást, a port, a páratartalmat és a rezgésvizsgálatot is. Így ellenállnak például az extrém hidegnek vagy melegnek, az erős napfénynek, de poros, homokos környezetben is működnek.

A rendszerekhez speciális monitorokat is terveztek, amelyek a korábbiaknál részletgazdagabb képet biztosítanak, így segítenek elemezni ábrákat, képeket, 3D-modelleket, vagy például röntgenleleteket.

A cikk megjelenését a Lenovo támogatta.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
talgo train