Portfolio signature

Háztartási napelemek: ezért nem célszerű a betáplálási stop végére várni

A betáplálási stop hatályba lépése óta a korábbi töredékére zuhant a háztartási napelemes rendszerek iránti kereslet, azonban nem feltétlen jó stratégia kivárni a korlátozás végét a napelemes rendszer telepíttetését fontolgató háztartásoknak, tekintettel az elszámolás uniós irányelv alapján várható megváltozására. A moratórium feloldásának menetrendjét rögzítő kormányrendelet, illetve a szaktárca értelmező közleménye alapján egyébként a 2024 végéig történő teljes kivezetés után sem zárható ki újabb ideiglenes és regionális betáplálási korlátozások bevezetése.

Amint arról beszámoltunk, a kormány döntött a 2022. október 31. után az áramszolgáltatókhoz benyújtott igények nyomán létesülő háztartási méretű kiserőművekre vonatkozó átmeneti hálózati betáplálási stop feloldásának tervezett menetrendjéről. Az elsősorban a lakossági napelemes rendszerek szempontjából fontos 112/2023. (III. 31.) rendelet értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal augusztus 31-ig tesz javaslatot az energiaügyi miniszternek a tavaly ősszel bevezetett korlátozás - akár részleges – feloldására, majd az ez alapján meghozandó döntéséről a kormány 30 napon belül tájékoztatja a Hivatalt, amelyről ugyanekkor feltételezhetően a hálózati társaságok mellett a nyilvánosság is értesülhet.

Mindez azt jelenti, hogy ősztől kezdődhet meg a felfüggesztés fokozatos megszüntetése, majd a háromhavonta elvégzendő felülvizsgálatok eredményeként tovább folytatódhat mindaddig, míg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják, az Európai Bizottság felé tett vállalás értelmében 2024. december 31-ig bezárólag. Így a hálózati helyzet függvényében egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyílhat meg a lehetőség a hálózati betáplálásra, amint közleményében az Energiaügyi Minisztérium is írta.

Az első reakciók szerint ebből és a lakossági napelemes rendszerek kivitelezési időigényéből következik, hogy idén valószínűleg nem sok vagy egyetlen új beruházás sem fog megvalósulni visszatáplálási lehetőséggel. Amellett, hogy ez várhatóan a ma még a 2022. november 1. előtt benyújtott igények nyomán megbízásokkal ellátott napelemes telepítő cégeket is munka nélkülivé teheti, a csúszás egy további, felhasználói szempontból is fontos következménnyel járhat – hívta fel a figyelmet Kiss Ernő, a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség elnöke az Indexnek.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés