Előfizetői tartalom

Beszakadt a magyar gázfogyasztás a rezsiváltozások első évében – Jócskán spórolt, aki csak tudott

„Az augusztus 1-től július 31-ig tartó időszak gázfogyasztása 8,5 milliárd köbméter volt, ez nagy csökkenés” – jelentette ki az új rezsirendszer első teljes évének adatai kapcsán a hétvégén Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A Portfolio számításai szerint ez a nagy csökkenés konkrétan 21%-ot jelent a megelőző egy évhez képest, és a részletes adatok azt is jelzik, hogy a lakosság, és főként a nem-lakossági szegmens különféle szereplői is jócskán spóroltak a gázfogyasztással.

Lantos Csaba a Tranzit Fesztiválon a HírTv Youtube csatornájának tudósítása szerint a fentieket mondta a belföldi földgázfelhasználásról, miután előtte pár nappal a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a júliusi földgázmérleg statisztikát is, benne a napi gázfogyasztási grafikonnal együtt. Amint az alábbi ábrán látható: július utolsó napjaiban napi mintegy 10 millió köbméter körüli volt a felhasználás.

belfoldi napi foldgazfelhasznalas230828

A miniszter arra hívta fel a figyelmet a 8,5 milliárd köbméteres adat kapcsán, hogy közben ezzel párhuzamosan a magyarországi kitermelők évi mintegy 1,5 milliárd köbméternyi gázt termelnek ki, azaz már "csak" mintegy 7 milliárd köbméternyi import szükséges a hazai ellátáshoz. Azt is megjegyezte, hogy közben 6,3 milliárd köbméter a magyarországi gáztárolók együttes kapacitása, ami Európában az egyik legmagasabb volumen, illetve egy főre vetítve Ausztria után a második legnagyobb. A jelentős gáztárolói kapacitások kapcsán úgy fogalmazott: „ez egy elképesztően nagy stratégiai lehetőség, pozíció, és így is fogjuk fel a dolgot”.

Közben amint megírtuk: a hétvégi adatok szerint már 90%-ra emelkedett a magyarországi gáztárolók együttes töltöttsége, tehát a november 1-re teljesítendő kötelező célt már mostanra elértük, azaz 5,7 milliárd köbméternyi gáz pihen már a föld alatti tárolókban. A szombati eseményen Lantos Csaba mellett a pódiumbeszélgetésben részt vett Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató is, aki amint megírtuk: a Mol ukrajnai és horvát olajtranzit díjairól mondott fontosakat, amelyek a magas magyarországi üzemanyag árakban is lényeges szereppel bírnak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés