Előfizetői tartalom

Pár nap alatt jött a 180 fokos fordulat a kormánytól - Mégis mi történt?

Gyakorlatilag csupán hat munkanapot élt a kormány legutóbbi terve, a napelemeseket érintő elszámolás módosítása. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a kormánypárt - látva a jelentős felzúdulást a 200 ezer háztartás részéről - mégis megtartaná a rendkívül előnyös éves szaldó elszámolást a meglévő háztartási napelemes rendszerek esetében. Az ördög a részletekben rejlik, az érintettek most még inkább várják a részletek kihirdetését rendelet formájában. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért váltott ki komoly felháborodást a kormány alig két héttel ezelőtti bejelentése, és mégis miért döntött a hátraarc mellett.

Az ország legfontosabb energiaügyi kérdéseiről lesz szó a Portfolio október 5-i konferenciáján. Most érdemes jelentkezni:

Miről is van szó?

Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy augusztus 26-án este, a Tranzitról bejelentkező rövid videóban jelentette be azt, ami nagyságrendileg 200 ezer háztartást érint. Elmondása szerint a napelemet korábban telepítők eddig élvezhették az éves elszámolás előnyeit, ám a kormány friss döntése szerint ez változni fog 2024. január elsejétől és havi szaldóra állítják át őket az éves szaldó elszámolásról, pedig a kormány eredetileg nem ezt ígérte a meglévő napelemes rendszerrel rendelkezőknek. Akik pedig újonnan csatlakoznának a rendszerhez új napelemrendszer feltelepítésével a jövő évtől, azoknak már a bruttó elszámolás lesz érvényes.

Cikkünkben egy konkrét példán keresztül számoltuk ki, hogy ez a módosítás mekkora hátrányt jelentene a napelemes rendszert tulajdonlók számára pénzügyileg és mennyivel romlik ezzel a beruházás megtérülése.

A bejelentés hatalmas hullámokat váltott ki az érintettek körében, és a szakmai szervezetek között. Az éles felháborodás hatására a minisztérium igyekezett gyorsan többször nyugtató kommunikációval reagálni és már akkor belengette: finomhangolásra készülnek és egyeztetnek a témában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés