FONTOS Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában
 
Előfizetői tartalom

Mélyrepülés után máris jöhetnek az új csúcsok az AI-verseny egyik nagyágyújánál?

A többi nagy amerikai technológiai vállalathoz hasonlóan a Google anyacégének tőzsdei emelkedését is a mesterséges intelligencia őrület és az ebből adódó magas várakozások hajtották. A múlt héten közzétett harmadik negyedéves számok pedig éppen ezen a területen okoztak csalódást a befektetőknek. Megnéztük, hogy a nagy esés, és az elmúlt napokban látott piaci hangulatjavulás közepette hogyan néz ki a technikai kép, és hogy mit üzennek a fundamentumok. Olcsó vagy drága az Alphabet részvénye? Intő jel lehet a mostani esés, vagy maradt még üzemanyag a techcégek rakétájában, és jöhetnek új csúcsok?

Kíváncsi vagy, mibe fektetnek a profik, szeretnél gyakorlati tippeket kapni a vagyonépítésről a legsikeresebb magyaroktól? Akkor gyere el te is a Portfolio november 8-ai Portfolio Investment Day exkluzív befektetői rendezvényére!

Mi történt mostanában a vállalattal?

A következő fontosabb események történtek az elmúlt hónapokban a Google anyacégének a háza táján:

  • Júliusban tette közzé idei második negyedéves gyorsjelentését az Alphabet, ami kimondottan jól sikerült: a cég eredményei a fontosabb sorokon meghaladták a Wall Street várakozásait, ráadásul a tech-óriás közlése alapján a felhőszolgáltatások iránti stabil kereslet, míg a reklámtevékenységben komoly fellendülés volt tapasztalható. A vállalat részvénye nagyot ralizott a közzétételt követően.
  • Augusztus végén jelent meg egy érdekes információ arra vonatkozóan, hogy az alkalmazottak elvesztése nem igazán okoz nagy fejtörést a Google-nél, sőt: a kockázati tőkével finanszírozott generatív AI startupok több mint fele a Google felhőalapú szolgáltatásait használja, ezért nem tartanak attól, hogy a cégtől távozó, és startupot alapító alkalmazottak elvándorlása komoly üzleti veszteséget jelentene a vállalatnak.
  • Szeptember közepén újabb létszámleépítést jelentett be az Alphabet - a vállalat korábban, januárban már mintegy 12 000 munkahelyet szüntetett meg, 6 százalékkal csökkentve a foglalkoztatottak létszámát. Ennek a bejelentésnek is örültek a befektetők, kisebb rali indult a részvénynél másnap.

Nem csak jó dolgok történtek azonban a technológiai behemóttal:

  • Szeptemberben a Google 155 millió dollárt fizetett, hogy rendezze a kaliforniai és magán felperesi vádakat, amelyek szerint a vállalat félrevezette a fogyasztókat a helymeghatározási gyakorlatáról, és hozzájárulás nélkül használta fel az adataikat.
  • Pár hete jogerősen kimondta egy moszkvai bíróság a Google oroszországi leányvállalatának csődjét. A Google orosz leányvállalatára azután nehezedett nagy nyomás Moszkva részéről, hogy nem volt hajlandó az orosz-ukrán háborúról Oroszországra nézve kedvezőtlen tartalmakat törölni, és mert korlátozta a hozzáférést az orosz médiumok YouTube-tartalmaihoz.
  • A múlt héten tette közzé legfrissebb, harmadik negyedéves gyorsjelentését az Alphabet, ezt követően a vállalat részvényárfolyama több mint 12 százalékot esett, mivel felhőüzletága nem felelt meg az elemzői előrejelzéseknek, több mint 20 millió dollárral alulmúlva azokat.  A felhőből származó bevételek ugyan csalódást okoztak, az ágazat mégis 22,5 százalékos növekedést ért el tavalyhoz képest.

HOZZÁ KELL AZONBAN TENNI, HOGY EZ 2021 ELSŐ NEGYEDÉVE ÓTA LEGLASSABB NÖVEKEDÉSI ÜTEM.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés