Előfizetői tartalom

Ezekkel a befektetésekkel lehetett a legtöbbet keresni vagy bukni 2023-ban

Lezárult a 2023-as év, amely sok izgalmat hozott a tőkepiacokon. Berobbant az AI őrület, melynek köszönhetően megalakult a nagy technológiai részvényeket tömörítő Csodálatos Hetes, amely vezetette az amerikai tőzsdék emelkedését. Közben a nyersanyagpiacok is mozgolódtak, az arany árfolyama történelmi csúcsot állított be, miközben az olajpiacot a szaúdiak és az oroszok termeléssel kapcsolatos lépései mozgatták. A nagy sztori persze az infláció csökkenése és a kamatemelések voltak, amelyeknek a helyét idén már a kamatvágások vehetik át. Azt persze most még korai lenne megmondani, hogy ez elég lehet-e a tavalyihoz hasonló részvénypiaci rali kialakulásához.

Nem volt unalmas a 2023-as év a tőzsdei befektetők számára. A piacnak át kellett lavíroznia az év eleji bankválságon, valamint az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló konfliktusokon, miközben a befektetők a kamatpálya és az infláció alakulása miatt is egy folyamatos bizonytalansági faktorral szembesültek. Ennek ellenére a kockázatos eszközök jelentős megkönnyebbülést hozó ralit tapasztaltak, mivel a globális piacok mozgatórugójának számító amerikai gazdaság ellenállónak bizonyult és az infláció globális szinten csökkenő pályára állt. Persze tavaly a Portfolio is több ízben írt arról, hogy az indexek szintjén látott rali jelentős részben köszönhető (közvetlenül, vagy közvetetten) mindössze 7 megacap technológiai részvénynek, amelyekre a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek miatt vetették rá magukat a befektetők. Az év végén ráadásul amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jelezte, hogy véget vet a kamatemeléseknek és idén már az USA-ban is elindulhat a kamatcsökkentés, ami pozitívum a kockázatos eszközök számára.

Ha nagy egészében nézzük a 2023-as évet, a fontosabb tőkepiaci eszközök árfolyamváltozása pozitív képet fest számunkra. Jó néhány eszköz jelentős bővülést tudott felmutatni, köztük a 166,1 százalékot ralizó bitcoin is: e növekedés mögött főként az első amerikai spot bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) jóváhagyására vonatkozó spekulációk, az amerikai kamatcsökkentési kilátások, valamint a bányászok jutalmának idén várható felezésével kapcsolatos várakozások álltak.

A lista másik végén több fosszilis energiahordozót látunk. Ennek egyrészt az oka, hogy a 2022-es energiaválság idején ezek jelentősen felértékelődtek, tehát volt honnan esniük; a másik ok, hogy az orosz energiától sikerült nagyrészt függetlenednie az EU-nak, miközben az oroszok kelet felé kezdték el terelni az exportot, amivel gyakorlatilag a várakozásoknak megfelelően rendeződtek az energiapiaci viszonyok.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés