Előfizetői tartalom

1987 óta nem történt ilyen a Dunával - Aszályok és özönvízszerű esőzések várhatnak ránk

A klímamodellek által vázolt forgatókönyvekbe illeszkedik a hazai és más európai országok folyóin december végén, január elején kialakult árhullámok megjelenése. A magas víz Magyarországon nem okozott komolyabb problémákat, de az átalakuló időjárási, illetve csapadékmintázatok miatt a jövőben gyakoribbá válhatnak a hasonló jelenségek, amire érdemes felkészülni.

Szárazabb nyár, csapadékosabb tél

A csapadékviszonyok jövőbeli változásait - különösen hosszabb távon - nehezebb prognosztizálni, mint a hőmérséklet esetében, de az a klímaváltozás várható kifejlődését előre vetítő modellek szerint valószínűsíthető, hogy Nyugat- és Közép-Európában, így Magyarországon is nyáron csökkenhet, télen viszont emelkedhet az átlagos csapadékmennyiség. Ez azt eredményezheti, hogy míg nyáron a korábbinál kisebb eséllyel alakulhat ki árhullám a térségben vízgyűjtő területtel rendelkező folyókon, addig télen növekszik ennek valószínűsége. A meteorológiai mérések pedig egyértelműen jelzik, hogy

a téli csapadék mennyisége trendszerűen emelkedik például Németországban és Magyarországon is.

A víz körforgása a klímaváltozással összhangban átalakulóban van, de a rendkívül komplex folyamat hajtóerőit és összefüggéseit még mindig nem sikerült teljesen felderíteniük a klímatudósoknak. Az mindenesetre már tudható, hogy a felmelegedés több módon is hozzájárul a téli árhullámok valószínűségének növeléséhez Európában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés