Zuhan az Apple, indul a kereskedés a mémrészvények platformjával

Portfolio
A tegnapi Fed kamatdöntést megelőzően ugyan óvatosak voltak a befektetők, az eseményt követően viszont új csúcsra emelkedtek a vezető amerikai indexek, ugyanis az amerikai jegybank amellett, hogy változatlanul hagyta a kamatszintet, a vártnál jóval lazább hangnemet ütött meg, pozitív üzeneteket küldött a piac számára a mennyiségi szigorítás kivezetésének előkészítéséről, és jelezte, hogy az év eleji (vártnál magasabb) inflációs számok, valamint az erős gazdasági adatok nem térítik el a Fedet a várható kamatvágásról. Összességében pozitívan reagált a piac a Fed üzeneteire Európában felpattantak a tőzsdék, az USA-ban pedig ma ismét történelmi csúcsok dőltek.

Pluszban zárt Amerika

Jól sikerült a piaczárás a tengerentúli tőzsdéken: a Dow 0,7 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal került feljebb.

Ostoba politikusnak nevezte a francia pénzügyminisztert a Ryanair vezére

Heves reakciót váltott ki a Ryanair cégvezéréből, Michael O'Leary-ből Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter támadó megnyilvánulása a Boeing biztonsági rendszerével kapcsolatban, O'Leary egész pontosan "ostoba politikusnak" nevezte őt, és "butának és meggondolatlannak" titulálta megjegyzéseit - írja a Politico.

Ostoba politikusnak nevezte a francia pénzügyminisztert a Ryanair vezére

Kitart az emelkedés

Továbbra is jó a hangulat az amerikai tőzsdéken az Apple esése ellenére, mindhárom vezető részvényindex feljebb került: a Dow 0,8 százalékos emelkedéssel jutott történelmi csúcsra, de az S&P 500 (+0,4%) és a Nasdaq (+0,5%) is soha nem látott szinten van.

Öveket becsatolni, berobbant a befektetési őrület!

Valósággal kilőtt az első percekben a Reddit részvénye.

Öveket becsatolni, berobbant a befektetési őrület!

Esik az Apple a per hírére

Nemrég beszámoltunk róla, hogy az Egyesült Államok pert indított az Apple-el szemben: azt állítják, hogy a technológiai óriás monopolizálja az okostelefonok piacát és elnyomja a versenyt. Az értesülést követően beszakadt az Apple árfolyama, jelenleg 3,7 százalékos mínuszban áll a jegyzés.

Az USA beperli az Apple-t

Az Egyesült Államok pert indított az Apple-el szemben, mert azt állítják, hogy a technológiai óriás monopolizálja az okostelefonok piacát és elnyomja a versenyt - írja a BBC.

Az USA beperli az Apple-t

Eséssel zárt a tőzsde

Felemás teljesítményt láthattunk a hazai blue chipek piacán, a legrosszabban a Mol részvénye szerepelt.

Eséssel zárt a tőzsde

Csúcsot döntött az arany

Történelmi csúcsot döntött a mai kereskedésben az arany árfolyama, a sárga nemesfém jegyzése egészen 2244,8 dollárig szúrt fel, majd hamar visszadták. Napon belül ez 2,6 százalékos emelkedés volt egy ponton, majd szinte azonnal jött a korrekció.

Év eleje óta az arany mindössze 5,1 százalékot emelkedett.

Új rekordok az USA-ban

Tovább emelkednek az amerikai tőzsdék a csütörtöki kereskedésben, a Dow 0,8 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,6 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,7 százalékot erősödött. A három vezető amerikai index ezzel kivétel nélkül új történelmi csúcsot állított be. A befektetők szemmel láthatóan kedvezően fogadták, hogy Jerome Powell tegnap a Fed kamatdöntése után laza üzeneteket küldött a monetáris politikával kapcsolatban.

A plafont átszakítja, úgy kilőtt az Nvidia beszállítója

Memória chipgyártó Micron Technology árfolyama 15 százalékkal emelkedett csütörtökön a piacnyitás előtt, így rekordszinten indíthatja a mai kereskedés, miután erős bevételi előrejelzéssel szolgált a cég. A prognózis fűti az optimizmust, hogy az AI chipek iránti erős kereslet további növekedést hozhat a Nvidia beszállítója számára.

A plafont átszakítja, úgy kilőtt az Nvidia beszállítója

Oldalazik a BUX

A délutáni órákban továbbra is az előző napi záróértéke közelében oldalazik a BUX? a hazai részvényindexet elsősorban az OTP húzza lefelé, miközben a komponensek nagyrészt emelkednek. Stagnál közben a Mol árfolyama azt követően, hogy a vállalat nyilvánosságra hozta osztalékjavaslatát, mely alapján 8 százalékos osztalékhozam adódik.

Bődületes osztalék kifizetésére készül a Mol

Közel 200 milliárd forint osztalék fizetését javasolta a Mol igazgatósága, a jelenlegi árfolyam mellett ezzel több, mint 8 százalékos osztalékhozam adódik.

Bődületes osztalék kifizetésére készül a Mol

Kitart az emelkedés Európában, de a magyar piac lemaradt

Összességében továbbra is pozitív mozgásokat mutatnak a vezető európai részvényindexek a tegnapi amerikai rali után, miután a Fed laza üzeneteket küldött a tegnapi kamatdöntés után. Miközben Európában túlnyomórészt jó a hangulat, a magyar piac lemaradt: a BUX-ot elsősorban az OTP gyengélkedése húzza lefelé, miután a bankpapír 0,9 százalékot esett a mai kereskedésben.

A horvát ingatlanpiacon terjeszkedik az OTP

Az OTP Csoport egyik horvátországi tagja adásvételi szerződést írt alá a horvátországi Zagrebtower társaság megvásárlására - derült ki a vállalat közleményéből.

A horvát ingatlanpiacon terjeszkedik az OTP

Csúnya lett a Douglas tőzsdei debütálása

A Douglas német parfüm- és kozmetikai kiskereskedelmi lánc részvényei ma debütáltak a frankfurti tőzsdén, az árfolyam azonban jóval a kibocsátási ár alatt áll.

Csúnya lett a Douglas tőzsdei debütálása

Pattannak az európai tőzsdék, új csúcson a DAX

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,8 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,7 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 1 százalékos pluszban van. A milánói börze is feljebb került 0,7 százalékkal, míg a spanyol piac 0,9 százalékot emelkedett.

Irányba próbál állni a magyar tőzsde

Mérsékelt elmozdulások mellett indult a kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX a tegnapi záróértékétől néhány pontra indította a napot.

Irányba próbál állni a magyar tőzsde

Itt a nagy nap, tőzsdére lép a Reddit

A Reddit, amely számos online fórumnak ad otthont, 34 dollárra árazta részvényeit a tőzsdei bevezetés során, ezzel a vállalatot közel 6,5 milliárd dollárra értékelve - tudósított a Cnbc. A részvényekkel ma indulhat a kereskedés.

Itt a nagy nap, tőzsdére lép a Reddit

Közel 300 millió forintért vett saját részvényeket az OTP

Szerdán is vette saját részvényeit az OTP, ezúttal közel 300 millió forint értékben - derült ki a BÉT oldalán közzétett közleményből.

Közel 300 millió forintért vett saját részvényeket az OTP

Újabb banki együttműködést kötött a CIG Pannónia

Kizárólagos együttműködési keretmegállapodást kötött egymással 2042-éig a CIG Pannónia és az MBH Duna Bank, amelynek anyabankja 2022 óta működik együtt szorosan a biztosítóval, és 2023-ban már a CIG értékesítésének a 37%-át hozta.

Újabb banki együttműködést kötött a CIG Pannónia

Emelkedés jöhet a kamatdöntés után

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,9 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,2 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel pozitív hangulat látszik, a Nikkei 1,47 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 2,49 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján erősödésre lehet számítani a piacon.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,33 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,45 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,81 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma sorra jönnek a beszerzési menedzser indexek (bmi-adatok) a délelőtt folyamán Európából: szokás szerint a franciák indítják a sort, majd jön Németország, a britek és később néhány kisebb uniós állam. Délután 1-kor Londonra figyelünk majd, mikor is a Bank of England ismerteti legfrissebb kamatdöntését. Szintén kora délután az USA-ból jön még a Philadelphia Fed-index, majd az amerikai márciusi BMI-adat.

2024. március 18-24. makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 18 hétfő 8:30 MNB Havi fizetési mérleg jan.
március 18 hétfő 8:30 MNB Pénzforgalom IV. negyedév
március 19 kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
Nemzetközi makrogazdaság
március 18 hétfő 3:00 Kína Munkanélküliség Q4
március 18 hétfő 3:00 Kína Kiskereskedelem febr.
március 18 hétfő 3:00 Kína Ipari termelés febr.
március 18 hétfő 11:00 EU Infláció febr.
március 18 hétfő 11:00 EU Külkereskedelmi mérleg febr.
március 18 hétfő 15:00 USA NAHB lakáspiaci index febr.
március 19 kedd 0:30 Japán BoJ kamatdöntés márc.
március 19 kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex márc.
március 19 kedd 14:40 USA Építési engedélyek febr.
március 20 szerda 8:00 Egyesült Királyság Infláció febr.
március 20 szerda 19:00 USA Federal Reserve kamatdöntés márc.
március 21 csütörtök 0:30 Japán Külkereskedelmi mérleg febr.
március 21 csütörtök 9:15 Franciaország BMI márc.
március 21 csütörtök 9:30 Németo. BMI márc.
március 21 csütörtök 10:30 Egyesült Királyság BMI márc.
március 21 csütörtök 13:00 Egyesült Királyság BoE kamatdöntés márc.
március 21 csütörtök 13:30 USA Philadelphia Fed Index márc.
március 21 csütörtök 14:45 USA BMI márc.
március 22 péntek 0:30 Japán infláció febr.
március 22 péntek 8:00 Egyesült Királyság Kiskereskedelem febr.
március 22 péntek 10:00 Németo. IFO üzleti hangulatindex márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 19,5 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 3,0 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 30,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 5,1 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 15,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 39 512,13 1,0% 1,2% 2,5% 4,8% 22,5% 53,5%
S&P 500 5 224,62 0,9% 1,1% 5,0% 9,5% 32,2% 85,0%
Nasdaq 18 240,11 1,2% 0,9% 4,0% 8,4% 45,2% 147,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 40 003,6 0,0% 3,4% 4,3% 19,5% 48,5% 85,1%
Hang Seng 16 543,07 0,1% -3,2% 1,8% -3,0% -12,9% -43,6%
CSI 300 3 585,38 0,2% 0,4% 5,1% 4,5% -9,0% -6,5%
Európai részvényindexek              
DAX 18 015,13 0,2% 0,3% 5,5% 7,5% 20,6% 55,3%
CAC 8 161,41 -0,5% 0,3% 4,7% 8,2% 16,4% 51,6%
FTSE 7 737,38 0,0% -0,4% 0,2% 0,1% 4,5% 6,1%
FTSE MIB 34 293,29 0,1% 1,2% 8,2% 13,0% 32,4% 60,8%
IBEX 10 752,5 0,5% 1,8% 7,1% 6,4% 21,7% 14,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 65 982,88 0,1% 0,6% 0,1% 8,8% 59,6% 57,2%
ATX 3 453,91 0,0% 1,5% 1,7% 0,6% 10,0% 12,7%
PX 1 495,31 0,0% 0,8% 1,1% 5,7% 12,9% 39,3%
WIG20 79 709,25 0,0% -2,4% -2,5% 1,6% 41,2% 31,1%
Magyar blue chipek              
OTP 17 245 -0,1% 2,0% -0,4% 9,1% 81,9% 34,3%
Mol 2 970 0,2% 1,8% 1,2% 5,1% 18,8% -11,8%
Richter 9 325 0,5% -2,9% -4,8% 6,6% 25,2% 79,0%
Magyar Telekom 891 0,1% -0,9% 12,4% 30,6% 133,2% 88,6%
Nyersanyagok              
WTI 82,79 -1,9% 2,6% 5,2% 15,2% 22,6% 37,5%
Brent 85,99 -1,6% 2,8% 4,5% 10,7% 16,5% 25,8%
Arany 2 157,2 0,1% -0,6% 6,4% 4,4% 9,0% 65,7%
Ezüst 24,91 -0,1% 0,2% 8,0% 2,7% 10,8% 62,7%
Devizák              
EURHUF 394,9250 0,1% -0,5% 1,8% 3,3% -0,1% 25,9%
USDHUF 363,8521 0,2% 0,4% 1,5% 5,2% -1,3% 31,7%
GBPHUF 460,6799 -0,2% -0,5% 1,7% 4,4% 2,0% 27,0%
EURUSD 1,0854 0,0% -0,8% 0,3% -1,7% 1,2% -4,4%
USDJPY 150,7350 0,0% 2,0% 0,6% 6,9% 14,5% 35,3%
GBPUSD 1,2711 0,0% -0,7% 0,4% -0,3% 3,7% -3,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 67 872 9,7% -7,2% 29,8% 53,6% 144,0% 1 583,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,28 -0,6% 2,0% -0,3% 10,6% 22,8% 68,5%
10 éves német állampapírhozam 2,42 -0,6% 3,3% 3,0% 20,9% 14,5% 2 884,0%
10 éves magyar állampapírhozam 6,66 -0,3% 1,8% 4,6% 12,3% -24,5% 110,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF