A Mol új dobása: átadták a régió legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét

Portfolio
A Mol-csoport átadta Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemét Százhalombattán. A 22 millió eurós beruházás keretében megvalósuló üzem 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását és évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására lesz képes. A technológia bevezetésével új fejezetet nyit a vállalat a hidrogéngazdaságban. A megnyitóról, ahol Lantos Csaba energiaügyi minszter is beszédet mondott, élőben tudósít a Portfolio.

Évente 1600 tonna zöld hidrogént fognak előállítani megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével a százhalombattai üzemben.

Sustainable Tech 2024
A zöld hidrogén legfontosabb aktualitásairól lesz szó április 24-én a Sustainable Tech konferencián. Részletek a linken.

Az üzem megnyitóján Molnár József a Mol-csoport vezérigazgatója elmondta, hogy az üzem megnyitásával egy újabb lépést tesznek a fenntartható mobilitás megvalósításának irányába. Továbbra is elkötelezettek a 2050-es karbonsemlegesítés iránt, és saját forrásból megtermelt zöld energiával kívánják ellátni a régiót.

Az energiaszektor változás előtt áll, nem lehet egyik napról a másikra szakítani a fosszilis energiahordozókkal, de a fejlesztésekkel folyamatosan a karbonsemlegesség irányába haladunk.

Nagy kihívás volt számunkra ez a projekt, számos úttörő technológiát kellett bevezetni, sok tapasztalatot szereztünk, ami segít abban, hogy fokozatosan lecserélhessük a fosszilis energiahordozókat. A hagyományos olajipar átalakulóban van, de elkötelezettek vagyunk abban, hogy innovatív technológiákkal formáljuk a jövőt." - mondta el a vezérigazgató. Hozzátette, hogy ezzel a technológiával olyan mértékű károsanyag-kibocsátás csökkenést érnek el, mintha egyik napról a másikra nagyjából 5500 gépjárművet vontak volna ki a forgalomból.

Százhalombatta után a csoport másik két üzemanyag-termelő egységébe is elvisszük a technológiát, hogy a Mol-csoport mindegyik finomítójában fenntarthatóbbá tegyük az üzemanyaggyártás folyamatát

- ismertette a terveket az új zöld hidrogén üzem átadó ünnepségén Molnár József, utalva a Rijekában és Pozsonyban lévő egységekre.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a megnyitón elmondta, hogy még az út elején járunk a zöld hidrogén előállításában, de egy nagyon fontos lépés valósult meg az üzem megnyitásával. A globális felmelegedés ellen mindenki kiveszi a saját részét, Magyarország is, amely a globális ÜHG-kibocsátás 0,15%-át teszi ki. Magyarország nettó karbonsemleges vállalása, hogy csupán annyit bocsásson ki, amennyit el is lehet nyeletni a különböző technológiák segítségével. Ennek egy meghatározó útja a zöld hidrogén.

A magyar energiastratégia arról szól, - a 2022-es energiaválság, az energiaárak-növekedésének megtapasztalás után - hogy a túl nagy energiakitettségünket csökkentsük. Az energiaszuverenitás, valamint a karbonsemlegesség megvalósításához viszont saját energiát kell termelnünk. Olyan technológiákra van szükség, mint a zöld hidrogén, ezt kell ipari szintre emelnünk.

- mondta el Lantos Csaba.

Április 24-én a Portfolio Sustainable Tech konferenciáján kiemelten foglalkozunk a zöld hidrogén aktualitásaival.

Milyen lesz az új üzem?

Az új százhalombattai üzemben az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységével állít elő évente mintegy 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént. A 22 millió eurós beruházásnak köszönhetően több, mint 25 000 tonna szén-dioxiddal csökken a Dunai Finomító karbonlábnyoma évente. Az új technológiával fokozatosan kiváltható a földgáz-alapú gyártási eljárás, amely jelenleg a Mol-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki.

Az új üzemben 2024 második felében indul el a termelés: a zöld hidrogént a MOL elsődlegesen saját hálózatában, az üzemanyaggyártás során használja fel.

A beruházás összhangban van a Mol-csoport SHAPE TOMORROW elnevezésű stratégiájával.

A Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik környezetszennyező melléktermék, sőt 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel az üzem. Az amerikai cég a tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalattal rendelkezik.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Mol-t a legmodernebb elektrolízis technológiával láthatjuk el, amellyel hatékonyan állíthat elő zöld hidrogént és csökkentheti a finomítói működés szén-dioxid-kibocsátását. Együtt haladunk tovább a karbonsemlegesség felé, elősegítjük a zöldebb működést és előremozdítjuk a hidrogéngazdaságot" - nyilatkozta a megnyitón Andy Marsh, a Plug vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF