Elárulta a McKinsey, mivel érdemes kezdeni a mesterséges intelligencia bevezetését
Üzlet

Elárulta a McKinsey, mivel érdemes kezdeni a mesterséges intelligencia bevezetését

Portfolio
Óriási hatékonyságnövelést érhetnek el azok a cégek, amelyek képesek a mesterséges intelligencia segítségével változtatni az üzleti modelljükön, nagyon nem mindegy azonban, mivel kezdjük az AI bevezetését. A legjobb megvalósítás kulcstényezőiről beszélt nyitóelőadásában a McKinsey két szakértője a Portfolio keddi AI in Business 2024 konferenciáján, két rövid távú, quick win típusú és szintén két, a hosszú távú célok megvalósítását szolgáló terület kiválasztását ajánlva a hallgatóság figyelmébe.

Havas András és Sebők András, a McKinsey partnerei előadásukban arról beszéltek, hogy

  • az egyik fő vélekedés szerint a kutyák lesznek a mesterséges intelligencia (AI) nyertesei, segítségével az emberek napi 20 percet tudnak spórolni az idejükből, ami pont elég lesz arra, hogy az emberek megsétáltassák őket; a másik vélekedés szerint a cégek működését forradalmasítja, 40-50%-os növekedést hozva a termelékenységben – jelenleg többen gondolják ez utóbbit, 
  • Az analitikus AI arról szól, hogyan lehet komplex, nagy adatokat az emberi képességnél nagyobb hatékonysággal elemezni és felhasználni, a generatív AI viszont arról, hogyan használjuk fel a mesterséges intelligenciát tartalmak gyártására - 2023 ez utóbbinak volt az éve. 
  • A generatív AI pár hét alatt jutott el százmillió felhasználóig, a növekedés azonban az utóbbi időben lelassult és nem tartanak ott a cégek a felhasználásában, ahol a korábbi nagy felfutás idején gondolhattuk, pedig szinte nincs olyan terület, ahol ne lehetne értéket teremteni vele. 
  • A vállalatok most már nem a generatív AI mibenlétéről, hanem a felhasználhatóságáról, bevezetéséről, a mögöttes IT-architektúra megteremtéséről, a kockázatok kezeléséről és az előnyök kiaknázásáról érdeklődnek. 
  • Miközben a felhasználók számának a növekedése ellaposodott az elmúlt időszakban, az alkalmazó vállalatok száma felrobbant, és a nagyvállalatok, tőzsdei cégek között ma már mindenki használja, és el is kezdtek róla kommunikálni, hogy mit csinálnak vele. A JP Morgan például a legnagyobb kihasználható értéket ebben látja. 
  • Az AI által teremtett érték négy fő területre csoportosulhat: 1. virtuális szakértői funkció (pl. hosszú dokumentumok végigolvasása helyett gyors válasz) , 2. fejlesztés, amivel akár 40-50%-os hatékonyságnövelés is elérhető, 3. kreatív tartalomgyártás: itt akár 80-szoros gyorsaság érhető el vele, 4.  ügyfelekkel való interakciók. 
  • A cégek számára az AI-funkciók bevezetése alapos előkészülést igényel, stratégiailag kell gondolkozni az AI-implementációról, átfogó célok felállításával és prioritások meghatározásával. Nagy a szerepe sok más mellett az agilitásnak, a gyorsaságnak és a visszajelzések beépítésének is. 
  • Érdemes lehet két érdekes és izgalmas témával, területtel kezdeni az AI bevezetését a cégnél, amelyek gyorsan hoznak eredményt, és izgalomba hozza a szervezetet, nem utolsó sorban olyan pedig tapasztalatokat hoznak, amelyek a hosszú távú célok megvalósításának alapját is megteremtik. Ez utóbbiak megvalósításához pedig ugyancsak érdemes lehet két területet kijelölni. 
  • A generatív AI nem fog minden, a vállalat által generált problémát és hibát kiküszöbölni, használatához elengedhetetlen az adatok rendbehozatala, kellhet hozzá a felhőtechnológia is, és a megfelelő embereket kell biztosítani hozzá.   
  • A McKinsey abban hisz, hogy nemcsak a kutyák fognak jól járni az AI-jal, hanem azok a cégek is, amelyek képesek és hajlandóak lesznek a mesterséges intelligencia révén az üzleti modellváltásra. 

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam