Ennyi volt a bikapiac a tőzsdéken? Koránt sem biztos
Üzlet

Ennyi volt a bikapiac a tőzsdéken? Koránt sem biztos

Portfolio
Az amerikai részvénypiacok elmúlt hetekben látott esése ellenére a fő hosszútávú trend továbbra is felfelé mutat, amelyet megerősít a piaci szektorok relatív erejének elemzése - írja a MarketWatch.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A szektorelemzés azt mutatja, hogy a bikapiacok végén általában jól teljesítő szektorok jelenleg lemaradásban vannak, míg a tipikusan gyengébben teljesítő ágazatok kiemelkedő eredményeket mutatnak. A historikus értékektől való eltérés arra utalhat,

hogy még korai lehet temetni a bikapiacot.

Az S&P 500 index hét eleji felpattanása alapján is arra gondolhatunk, hogy sok befektető osztja ezt a véleményt, annak ellenére, hogy péntekig hat egymást követő kereskedési napot esett az index.

spsec0423a

Mark Hulbert, a MarketWatch szerzője az elmúlt év során kétszer alkalmazta az ágazati relatív erősorrendet a piaci helyzet értékeléséhez. Az első esetben, 2023 áprilisában, egy új bikapiacot jelzett előre a piaci szkepticizmus közepette (az S&P 500 index azóta több mint 22 százalékos hozamnövekedést ért el). A második alkalommal, 2023 augusztusában, amikor az S&P 500 5 százalékot esett az előző csúcshoz képest, Hulbert a relatív ágazati erősorrendre hivatkozva azt írta, hogy nincs még vége a bikapiacnak (azóta az S&P 500 15 százalékkal emelkedett).

A jelenlegi és a bikapiacok végén jellemző relatív erősorrend közötti különbség megértéséhez egy korrelációs együtthatót kell megvizsgálni. Ez -1,0-tól (teljesen ellentétes rangsor) +1,0-ig (azonos rangsor) terjedően vehet fel értékeket. Jelenleg ez az érték -0,7-nél áll, ami rendkívül alacsony az elmúlt évtizedekhez képest. Tavaly augusztusban ez az érték -0,01 volt, míg 2023 áprilisában +0,31-re emelkedett. Ez azt mutatja, hogy a szektorok relatív ereje egyre inkább eltávolodik a bikapiac végét jelző történelmi mintától.

Ez alapján tehát korai lenne kijelenteni a bikapiac végét.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam