Már 3 perc alatt kiszámolható egy vállalkozás karbonlábnyoma
Üzlet

Már 3 perc alatt kiszámolható egy vállalkozás karbonlábnyoma

Portfolio
A vállalati fenntarthatóság, az érkező EU-s jogszabályok, valamint az ezek nyomán megjelenő piaci elvárások új kihívások elé állítják a hazai vállalkozókat. A nagyvállalatok megkövetelhetik beszállítóiktól az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) átláthatóságot, melyek közül a karbonlábnyom kiszámítása az egyik legösszetettebb feladat. Az Opten és a Mastercard közös fejlesztésével azonban már 3 perc alatt kiszámolhatóvá vált egy vállalkozás karbonlábnyoma - írják a közleményben.

A fenntarthatóság első lépése, hogy a cégek felmérjék, jelenleg milyen kibocsátási értékkel jár a tevékenységük. Ezt követően lehet cselekvési tervet és célokat megállapítani. Az ehhez szükséges tudás és erőforrás - érthető módon - sok esetben nincs jelen a hazai vállalatoknál – különösen a mikro- és kisvállalkozói szegmensben.

Már csak 1 nap és jön a Sustainable Tech konferencia - ahol a legizgalmasabb technológiai megoldások és a fenntarthatóság találkozik.

Az Opten és a Mastercard elindította a közösen fejlesztett doyourcarbon.hu weboldalt, ahol a cégek külső szakértő igénybevétele nélkül, pár perc alatt elkészíthetnek egy becsült karbonlábnyom számítást.

A felület az open-banking technológiáját használja, amely a Mastercard nemzetközileg auditált karbonlábnyom kalkulátorával, valamint a Opten hiteles cégadataival és elemzéseivel lehetővé teszi a becsült CO2 kibocsátás kiszámítását. Az új szolgáltatás különösen azoknak a cégeknek kínál megoldást, melyek számára a karbonlábnyom számítás egyéb módjai nagy humán és költségráfordítás miatt komoly nehézséget jelentenének.

„A kisebb cégeknek szükségük van egy gyors és egyszerű megoldásra, hogy ne újabb teherként lássák a piaci változásokat, hanem lehetőségként éljék meg azt. A fejlesztéssel a kkv-k nem csak helytállhatnak a beszállítói láncokon belül folyó versenyben, hanem komoly versenyelőnyt is szerezhetnek.” – mondta Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Hozzáteszi: „Noha a konkrét adatok kiszámítása a cégek elemi érdeke, a szolgáltatás egésze nemzetgazdasági szempontból is fontos lehet, a beszállítói láncok Uniós szintű várható átrendeződése miatt.” A weboldal gyors, digitális lehetőséget biztosít a cég karbonlábnyomának kiszámítására. Az eredmény pedig felhasználható önálló oklevélként, az ESG riport szerves részeként, vagy akár egy saját weboldalra elhelyezhető, havonta frissülő karbon badge-ként is. Ezek a felhasználási módok jelentősen hozzájárulnak a transzparens működéshez.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam