A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat
Üzlet

A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

Portfolio
Nem állnak túl jól a magyar vállalkozások a data governence területéhez tartozó folyamatok bevezetésében és használatában, ahogy abban sem, hogy a saját adataikat pénzzé tegyék. Ahogyan a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián is elhangzott, a kiberbiztonsági jogi környezet átfogó változása is rámutat arra, hogy egyre növekszik a kibertámadások kockázata, és ezek az incidensek nemcsak a nagyvállalatokat érinthetik, hanem a kibervédelemmel kevésbé foglalkozó kkv-kat is.

„Az az adat nem monetizálható, ami nincs governálva” – adta meg az alaphangot az Adatgazdaság - ott az adat, hogyan lehet jogszerűen monetizálni? c. panelbeszélgetéshez Firniksz Judit, a Wolters Kluwer Hungary által felkért tudományos tanácsadó, a PPKE Versenyjogi Kutatóközpont kutatója moderátorként, rámutatva, hogy a data governance és az ezzel kapcsolatos adatkezelési folyamatok egy olyan terület, amelyben rengeteg szakkifejezést, és azt is főleg angolul használnak, ez pedig nagyban megnehezíti a vállalkozások helyzetét abban, hogy azokat a vállalati kultúra részévé tegyék, a munkavállalók magukénak érezhessék. Márpedig nem sok választásuk van, hiszen a terület szabályozása rohamtempóban zajlik, a jogszabályoknak pedig minden cégnek meg kell felelnie.

"A folyamat a jó minőségű adatok előállításával kezdődik, és akár egy belső vállalati szótár létrehozásával, mert ennek hiányában nem tud elindulni a diskurzus, a folyamat megértése."

STA_4034
Firniksz Judit, a Wolters Kluwer Hungary által felkért tudományos tanácsadó

Abszinger Péter, a DEKRA Azure Cloud Management globális vezetője szerint egy jó data governance struktúra kiépítéséhez meg kell keresni, hogy milyen adatokra van szükség, és jó esetben az úgynevezett dark data-t is felhasználják.

Ha elkezdenek egy ilyen folyamatot egy cégnél, annak komplexitása a vállalat méretétől függ, ha több országban is működik, több alprogramból áll, és nagyon hosszú időt vehet igénybe. A végső cél, hogy egy olyan struktúra jöjjön létre, amely végén az adatok döntéshozatali szinten felhasználhatóvá válnak, egy döntéstámogató eszköz lesz a végeredmény.

STA_4014
Abszinger Péter, a DEKRA Azure Cloud Management globális vezetője

Bereczki Tamás ügyvéd, a Provaris partnere kitért rá, hogy nemcsak az az adat bír értékkel, amely „governálva van”, de az is, amiről nem is tud az adott vállalat, ez a korábban említett dark data, amely az olyan, „szekrényben felejtett” digitális aktákat jelenti, amikhez jellemzően „inkább nem nyúlunk, mert abból csak baj lesz.” Bereczki szerint az adatkezelés egy olyan menedzsment folyamat, aminek lehet hozzáadott értéke a döntéshozatal szempontjából, az uniós irányelvek és jogszabályok betartása mellett a lényeg, hogy a cég jól használja fel az adatokat.

STA_4044
Bereczki Tamás ügyvéd

Ződi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpontjának Legaltech projektvezetője szerint mindenféle adatkezeléssel kapcsolatos folyamat ide tartozik, évtizedek óta velünk van az adatvédelem, a személyes adatokat a cégen belül hogyan kell kezelni, tulajdonképpen ezek mind a data governence területéhez tartoznak. Rossz hír, hogy ezeknek a folyamatoknak a bevezetésében, használatában a magyar vállalkozások nem állnak túl jól, ahogy abban sem, hogy a saját adataikat pénzzé tegyék, vagyis hasznukra tudják fordítani.

STA_4096
Ződi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpontjának Legaltech projektvezetője

A kiberbiztonság szabályozási környezetének változása c. panelbeszélgetésen a moderátor, Varga Gábor mesterséges intelligencia és innovációs szakértő kiemelte, hogy a vállalkozásokra záporoznak nem csak az információk, hanem a követelmények is, hiszen egyszerre kell teljesíteniük a jogi és a kiberbiztonsági szakmai megfelelést is.

STA_4368
Varga Gábor mesterséges intelligencia és innovációs szakértő

Arról, hogy milyen kiberbiztonsági jogszabályok vonatkoznak az adatokra Európában és Magyarországon, Vári Csaba CIPP/E, CIPM, a Baker McKenzie ügyvédje beszélt a konferencián. A 2016-os NIS irányelv volt az első közösségi szintű szabályozás az információbiztonság területén, ezt Magyarországon a 2013. évi L. tv. implementálta, ami az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról rendelkezik. A 2022-es NIS 2 irányelv már sokkal több vállalkozást érint az EU tagállamaiban, hazánkban ez a 2023. évi XXIII. tv.-ben lett implementálva (Kibertan tv.). Ez is egy kockázat alapú megközelítést alkalmaz abból a szempontból, hogy mennyire kritikusak a szervezetek információbiztonsági szempontból. Kiemelten kockázatos ágazatnak számít például az energetika, a közlekedés, az egészségügy és a gyógyszeripar.

STA_4140
Vári Csaba CIPP/E, CIPM, a Baker McKenzie ügyvédje

A kritikus szervezetek rezilienciájáról szóló irányelv nagyjából egyidős a NIS 2 irányelvvel, ezt magyar jogszabály még nem implementálta, viszont a kiberbiztonsági jogszabályt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságról (SZTFH) szóló törvény szabályozza. “A kiberbiztonságban rengeteg alacsonyabb szintű jogszabály is van, és még nagyon sok újabb rendeletnek kell megszületnie a NIS 2 mentén, amelyek életképessé fogják tenni ezt a keretrendszert.”

Répás József, az Alverad Technology Focus Kiberbiztonsági KFI üzletágvezetője elmondta, hogy Magyarország már sokkal hamarabb foglalkozott az információbiztonsággal, mint más országok. Az állami és önkormányzati szervek biztonságáról szóló 2013. évi L. tv. vonatkozásában a Nemzeti Kibervédelmi Intézet folytat ellenőrzéseket, az SZTFH pedig majd az új követelményrendszer alapján fog. Lehetnek olyan cégek, akiket mindkét hatóság égisze alatt megmérettetnek, de a követelményrendszer ugyanaz lesz. "Annyiból jobb a Kibertan tv. megközelítése, hogy egyértelműen a szervezet vezetője a felelős, mivel vezetői hatáskörben van ezeknek a feladatoknak a delegálása."

STA_4209
Répás József, az Alverad Technology Focus Kiberbiztonsági KFI üzletágvezetője

Varga Zoltán, a Magyar Suzuki Zrt. HR és Jogi igazgatója szerint a közérthetőség mellett rendkívül fontos a láthatóság, amire szervezetfejlesztés szempontjából minden cégnek gondolnia kell. Egy nagy szervezetben a kollégák nem ismerik egymást, sokszor nem tudják, hogy ki, mivel foglalkozik, a láthatóság nagyon sokszor hiányzik a jogi és a compliance osztályokon, de még a kibervédelem területén is, ami hátrányt jelenthet a jogi megfelelés vonatkozásában. A kiberincidensekről elmondta, hogy hazánkban egyelőre nem igazán ismerjük azokat, nem jelentjük be őket és ha szervezetben történik is valami, a szervezeten belül sem osztjuk meg. “Szerintem a tudatosításnak az is a része, hogy a hibákat vagy a szervezeti tanulságokat megosszuk házon belül.”

STA_4270
Varga Zoltán, a Magyar Suzuki Zrt. HR és Jogi igazgatója

Képek: Stiller Ákos/Portfolio

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-527810328