Füles csésze a grafikonon

2009. április 22. 15:05    
nyomtatás
 
Lefelé tartó piacoknál a trend aljához közeledve előfordulhat, hogy a hirtelen irányt váltó, vagy kereskedési sávban fel-le ingázó grafikon helyett az árfolyam egy fokozatos, íves fordulós szakaszon megy keresztül, majd egyre gyorsuló emelkedésbe kezd. Az ilyen jellegű piacokon alakul ki a könnyen felismerhető, és hangzatos neve miatt igen népszerű trendfordulós alakzat, a füles csésze.


A füles csésze kialakulása
A füles csésze a csökkenő trend alján szokott kialakulni, és a trend emelkedőre váltását jelzi számunkra, inverzét piaci csúcsokon nem figyelik a technicista kereskedők. Az íves fordulót követően, amely magát a csészét alkotja, rendszerint kicsit korrigál az árfolyam a további emelkedés előtt. Ez a korrekciós szakasz alakítja ki a csésze fülét. Az alakzat kialakulása rendszerint 1-2 hónapot vesz igénybe, a csésze fül része rendszerint két héten belül kialakul. A füles csészéket rendszerint napi grafikonon azonosítják a befektetők

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Maga a csésze egy nagyjából U alakú forma, amit a napi árfolyam-minimumok összekötésével kaphatunk meg. A teljesen szabályos forma nem alapkövetelmény. A csésze két oldala ideális esetben azonos magasságú, de kisebb eltérés megengedett. Az árfolyam ilyen jellegű változását a következő folyamatok idézik elő:

• Az egyre csökkenő árfolyamok következtében a kereskedők és befektetők elveszítik az érdeklődésüket a részvény iránt és ennek következtében folyamatosan csökken a forgalom is, egészen addig, amíg az árszint el nem íri a piaci mélypontot.
• Rövid konszolidációt követően ezen az új, a korábbinál jóval alacsonyabb árszinten a kereskedők újra elkezdenek vásárolni és emiatt ugrásszerűen megnő a részvény forgalma is.
• Ezt a meredek felfutást aztán rövid konszolidáció követi, ami általában egy rövid, lefelé tartó szakasz, de a fül formázhat zászlót vagy egy kisebb éket is.
• A korrekciót követően várhatjuk az árfolyam kitörését, amihez ideális esetben kiemelkedő forgalom párosul. Fontos megjegyezni, hogy minél kisebb a visszaesés, annál nagyobb kitörésre számíthatunk.

Célárfolyam
A célárfolyam meghatározása itt is hasonlóképpen történik, mint más trendfordító formációk esetében: A csésze testét, és a fület összekötjük egy egyenessel, és amikor a csésze fülének kialakulása után ezt az ellenállást áttöri az árfolyam, akkor kapunk vételi szignált a formációtól. Ezt követően vesszük a csésze magasságát, ami az előbbi egyenes és a csésze alja közötti legnagyobb távolság és ezt a szakaszt kivetítjük a kitörése helyére, azzal megegyező irányba. Az alábbi OTP grafikonon egy füles csésze adott vételi jelzést a befektetőknek. hozzávetőleg 3100 Ft-os célárfolyammal.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium