Covid-oltások: éles fordulat a világot sokkoló vakcinagyártó ügyében
Gazdaság

Covid-oltások: éles fordulat a világot sokkoló vakcinagyártó ügyében

Portfolio
A Novavax bejelentette, hogy több milliárd dolláros szerződést kötött a Sanofi gyógyszergyártóval. A megállapodás keretében 2024-től kezdődően közösen fogják piacra dobni a Novavax Covid-19 elleni vakcináját, valamint együtt dolgoznak az új koronavírus és influenza elleni kombinált oltások fejlesztésén - számolt be a CNBC.

A Novavax 2023 márciusában sokkolta a befektetőit, amikor bejelentette, kétségessé vált a további működése, miután zuhan az oltások iránti kereslet. A Novavax menedzsmentje akkor ígéretet tett arra, minden lehetőséget megvizsgál a túlélés érdekében, legyen szó akár partnerségekről vagy licenszmegállapodásokról.

Ennek a törekvésnek az eredményeként született meg a mostani megállapodás, amely fontos fordulópontot jelent a Novavax számára.

A szerződés részeként a Sanofi jogot kap arra, hogy felhasználja a Novavax Covid-19 vakcináját és annak Matrix-M adjuváns vakcinatechnológiáját új oltások kifejlesztésére. A CNBC anyagában kiemeli, hogy a gyártó fehérjealapú Covid-19 vakcinája értékes alternatívát kínál azoknak, akik nem részesítik előnyben a Pfizer és a Moderna által kifejlesztett hírvivő RNS alapú oltásokat.

A Sanofi ezenfelül 500 millió dollár előlegként fizet a Novavaxnak, és további maximum 700 millió dollár kifizetésre kerülhet sor fejlesztési, szabályozási és piaci bevezetési mérföldkövek elérése esetén.

Ez az összeg jelentős mértékben meghaladja a Novavax jelenlegi, 627 millió dollár piaci értékét. Továbbá, a Novavax jogosult lesz jogdíjakra minden egyes olyan termék után is, amelyek eladása során felhasználásra kerülnek ezek az innovatív technológiák.

A megállapodás értelmében a Sanofi kevesebb mint öt százalékos részesedést szerezhet a Novavax vállalatban. Ezáltal mindkét fél számára előnyös üzleti kapcsolat jön létre, amely hozzájárulhat az újfajta vakcinák gyorsabb fejlesztéséhez és terjesztéséhez világszerte.

Címlapkép forrása: Matthias Bein/picture alliance via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Jaime Dimon a JP Morga vezérigazgatója