Szintet léphet a két ország ellenségeskedése: Amerika szövetségese kidobná a kínai diplomatákat
Globál

Szintet léphet a két ország ellenségeskedése: Amerika szövetségese kidobná a kínai diplomatákat

Portfolio
A Fülöp-szigetek nemzetbiztonsági tanácsadója kínai diplomaták kiutasítását sürgeti, tovább bonyolítva a két ország közötti feszült kapcsolatokat - jelentette a Nikkei Asia.

A Fülöp-szigeteki nemzetbiztonsági tanácsadó, Eduardo Ano kínai diplomaták kiutasítását sürgeti az országból. A kemény kijelentést egy telefonbeszélgetés állítólagos kiszivárogtatása után tette, ami feszültséget okozott a két ország között. A vitatott felvételen egy kínai diplomata és egy filippínó admirális beszélgetett, amelyben a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos ügyekről társalogtak.

A szigetország katonai vezetője állítólag hajlandó engedményeket tenni Pekingnek a vitás kérdésben.

Gilbert Teodoro, a Fülöp-szigeteki védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a kínai nagykövetség megsérti az ország törvényeit ha ilyen felvételeket készít.

A két ország között régóta feszült a hangulat, mivel a Dél-kínai-tenger bizonyos területeinek ellenőrzésében nem értenek egyet. A kínai parti őrség hajói rendszeresen megjelennek a térségben, amely további konfliktusokat szül. Körülbelül egy hete a keleti nagyhatalom járművei vízágyúval kezdték lőni Manila egyik humanitárius feladatokat végző hajóját. A szivárogtatás egy újabb lépést jelent a két ország távolodásában.

A kínai nagykövetség ismételt cselekedetei, amelyekben dezinformációban, félretájékoztatásban és félretájékoztatásban vesz részt, és azt terjeszti – most pedig hamis átiratokat vagy felvételeket tesz közzé a fogadó ország tisztviselői közötti állítólagos beszélgetésekről – nem hagyhatók szankció nélkül vagy komoly büntetés nélkül

– mondta el Ano.

Az újabb botrány arról szól, hogy a nemzetközi jog szerint Manila gyakorolhat ellenőrzést a Spratly-szigeteknél található Second Thomas-zátonynál, amelyet Kína vitat. Az apró bázisként működő szárazföldön a Fülöp-szigetek vezetősége korábban fejlesztéseket jelentett be, ám Peking szerint létezik egy „titkos megállapodás”, amelyben végül a szigetország visszakozott ettől. Gilbert Teodoro ezt határozottan tagadta, szerinte nem kötöttek semmiféle egyezséget a keleti nagyhatalommal erről, és nem is terveznek ilyet.

Don McLain Gill, a manilai De La Salle Egyetem elemzője szerint a kiutasítások komoly üzenetet küldenének Pekingnek. Elmondta, hogy szerinte ez azt közvetítené, hogy minden ország köteles betartani a fogadó állam törvényeit, még diplomáciai mentesség esetén is. Hozzátette viszont, hogy

szinte biztosan kemény válaszokra lehetne számítani Peking részéről.

Címlapkép forrása: Jeoffrey Maitem/Anadolu via Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
f16 orosz-ukran haboru